Auto zanimljivosti

Kada je vrijeme za zamjenu svjećica?

Kada je vrijeme za zamjenu svjećica?
Foto: N.N. | Kada je vrijeme za zamjenu svjećica?

S ispravnim svjećicama automobil troši manje goriva, ima bolje performanse i radi uglađeno – kad ste ih posljednji put provjerili?

Izmjena svjećica često se spominje kao banalan mali posao, najčešće se napravi uz servis izmjene ulja, ali dobar će vam mehaničar uvijek preporučiti redovnu kontrolu i češću izmjenu ako je potrebno. Naime, svjećice su prvi glasnik lošeg rada ili neispravnosti motora. Isto tako, svjećice današnjih vozila, pogotovo kod malih turbomotora, uveliko djeluju na kvalitetu rada motora i važno ih je mijenjati po preporuci proizvođača ili češće zbog lošije kvalitete goriva ili rada motora vozila u težim uslovima. Znaćete da su svjećice dotrajale kada se poveća potrošnja vozila (obično za nekoliko decilitara), performanse će biti slabije, a motor će na leru raditi neravnomjerno.

Najgore što se može dogoditi kod izmjene svjećica jest oštećenje navoja glave motora. Naime, neopreznom montažom može se oštetiti navoj, a to znači da je zatim potrebno demontirati glavu motora, zamijeniti sve brtve i praktički “urediti” čitavu glavu motora kojoj treba i brušenje kako bi sve bilo učinjeno prema pravilima struke. U prevodu: ne mijenjajte svjećice sami, riskirate previše, to je posao za profesionalce.

Vrijedi i za “fuš” servisere, jer nakon oštećenja navoja mogu prešutjeti da je do njega došlo i problem će se pojaviti kod sljedeće izmjene svjećica.

Kod modernih motora svjećice su duboko ugrađene i često je za njih potreban dugački ključ, nerijetko i specijalnog dosjeda. Na primjer, pet godina stari Citroen C4 1.6 16V posao je za profesionalca, jer bez posebnog 16-ugaonog ključa posao nećete moći obaviti. Zato, najbolje je posjetiti neki renomirani servis i prepustiti izmjenu profesionalcima.

Nakon demontaže svjećica profesionalac će uočiti ono na što vi zasigurno ne biste obratili pažnju. Naime, prema boji svjećice točno je moguće odrediti radi li motor dobro i koji je uzrok njegovih boljki.

Na primjer, ako su elektrode boje čokolade i jednake na svim cilindrima, s motorom je sve u redu. Ukoliko je jedna, svijetlosiva, serviser će znati da taj cilindar radi sa siromašnom smjesom i na vrijeme preporučiti provjeru sistema ubrizgavanja. Siromašna smjesa rezultira nekontrolisanim samopaljenjem smjese i visokim temperaturama koje zatim vode do ozbiljnih oštećenja motora vozila.

Svjećice mogu biti i masne, što će serviseru biti alarm da provjeri istrošenost klipnih prstenova, odnosno da provjerom sistema paljenja otkloni sumnju na probleme s visokonaponskim zavojnicama (bobinama) i kablovima.

Izuzetno je važno kod izmjene koristiti preporučene svjećice. Na njima je uvijek slovni i brojčani kod koji otkrivaju tip ugradnje, vrstu navoja i toplinsku vrijednost.

Kod modernih automobila najbolje je jednostavno pratiti preporuku proizvođača ili sve prepustiti serviseru. Uostalom, tako ćete biti najsigurniji da je posao obavljen kako treba, a vaš će serviser imati vrijednu informaciju i preporuku ako je na motoru potrebno još nešto servisirati. S obzirom na prosječnu starost voznog parka, ali i kvalitetu goriva na našim pumpama koja zna biti sumnjiva, izmjenu svjećica treba raditi češće nego što to preporučuje proizvođač.

(autozona.rtl.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije