Auto zanimljivosti

Kada kupiš Lamborghini od sultana: Set guma 50.000 evra (FOTO, VIDEO)

Kada kupiš Lamborghini od sultana: Set guma 50.000 evra (FOTO, VIDEO)
Foto: Screenshot/You Tube | Kada kupiš Lamborghini od sultana: Set guma 50.000 evra (FOTO, VIDEO)

Porodica sultana od Bruneja je u svojoj opsesiji automobilima spiskala milijarde dolara na hiljade automobila od kojih su mnogi unikati.

Većini su dobro poznate sultanove sklonosti u pogledu automobila. Osim premium automobila iz standardne ponude sultan je nerijetko naručivao unikate, posebno karavane. Tako je imao karavanski Bentley u crossover izdanju i prije nego što je Bentayga nastala, a na spisku su bili i karavani Mercedesove S klase, Ferrarija 456 itd.

Među njima se našao i jedan doista poseban Lamborghini. Kao da već LM002 poznatiji kao Rambo Lambo nije bio dovoljan, sultan je poželio produženu karavansku verziju. Ipak, Lamborghini nije odobrio takvu verziju sa sedam sjedala i dodatnih petstotinjak kilograma.

Međutim, sedmerosjed je ipak stvoren zahvaljujući jednoj kompaniji koja je napravila preradu, a sultan je njime prešao tek oko 1.800 km. Prevedeno, ovaj lambo životni vijek proveo većinom pod krovom, izmjenjujući tek kolekcionarske hale.

Automobil je pronašao Shmee1500, a na svom YouTube kanalu je otkrio i zanimljivu  istoriju ovog automobila. Trenutno se nalazi u sastavu kolekcije Motikona u Švedskoj. Automobil je od sultana kupio bivši šef BMW-a i VW-a, Bernd Pischetsrieder, a potom je još nekoliko puta promijenio vlasnika.

 

Jedna Šveđanka koristila ga je za vožnju djece do škole, što baš i nije isplativo imajući u obziru ogromnu masu vozila i V12 motor iz Countacha.

Treutni vlasnik je sad u potrazi za novim gumama. Trenutno je u ponudi samo jedan set, a cijena je oko 50.000 evra, prenosi Index.

Inače sultan Hassanal Bolkiah u kolekciji ima oko 600 primjeraka Rols Royca, 450 Ferarrija i 380 Bentleya a cijela garaž je "teška" oko pet milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije