Auto zanimljivosti

Kako birati auto-kameru i koliko novca potrošiti

Kako birati auto-kameru i koliko novca potrošiti
Foto: Screenshot/Youtube | Kako birati auto-kameru i koliko novca potrošiti
N.N.

Da li najjeftinije auto-kamere mogu da "posluže“?

Savjet je da se ne zalijećete na najjeftinije kamere, bez obzira što njihovi tehnički podaci "na papiru" djeluju sasvim pristojno i što se u opisu obećava dobar snimak. U praksi se obično pokaže da imaj loš kvalitet snimka, kao i razne druge mane.

Prije konačne odluke o kupovini dobro se informišite. Pretražite YouTube i nađite primjere amaterskih snimaka kamerom za koju ste zainteresovani.

Istina, kvalitet snimka koji gledate na YouTube ne mora po kvalitetu obavezno da odgovara originalu koji se dobije kada se snimak direktno prebaci na kompjuter. YouTube je ipak najbolji izvor primjera realnog kvaliteta snimaka koji imamo.

Raspitajte se i na internet forumima, stranim i domaćim – na njima možete da pročitate mnoštvo korisnih savjeta i iskustava.

Uglavnom, koja je svrha kupiti kameru koja ima toliko loš snimak da ne možete da pročitate registarsku tablicu vozila ispred vas ili koje vam dolazi u susret?

Nažalost, ni skuplje i kvalitetnije kamere nerijetko nisu baš sjajne kada je čitljivost registarskih tablica u pitanju, čak ni u idealnim vremenskim uslovima.

"Platim auto-kameru 100 evra, a na snimku se ne vide ni registarske tablice?!“, ovo je kritika koju mnogi vozači imaju na kvalitet snimka čak i kod skupljih kamera. Oznake na registarskim tablicama postaju neprepoznatljive čim se vozilo udalji samo nekoliko metara.

Pri lošim vremenski uslovima ova mana postaje još izraženija.

Međutim, ne zaboravite da je ipak najvažnija funkcija auto-kamere da dokaže da niste vi krivi ukoliko dođe do ozbiljne saobraćajne nesreće, kada možete da potrošite hiljade i hiljade evra na advokate i vještake kako biste dokazali svoju nevinost.

Zamislite da na semaforu udarite pješaka koji je pretrčavao na crveno. Kako ćete dokazati da niste vi prošli na crveno, a pješak na zeleno?

Stoga imajte ovaj problem u vidu i nađite primjere snimaka da biste znali šta možete da očekujete.

Snimanje zvuka

Auto kamere uglavnom mogu da snimaju i zvuk, ali ova opcija može da se isključi. Naravno, kvalitet mikrofona može u velikoj mjeri da se razlikuje, mada vam zvuk u ovom slučaju nije ni važan.

Mogu li kod nas da se kupe kvalitetne kamere?

Naravno da mogu, ali cijene onih najkvalitetnijih mogu da budu prilično visoke, mada obično ne prelaze oko 200 evra. Mogu da se nađu veoma napredne kamere, sa odličnim kvalitetom snimanja, dobrim osvijetljenjem za noćno snimanje, sa raznim funkcijama, opcijama, mogućnostima podešavanja i povezivanja, sa dodatnom zadnjom kamerom...

U inostranstvu mogu da se nađu i znatno skuplje kamere sa znatno naprednijim funkcijama, kvalitetom, itd.

Takođe, ukoliko smatrate da možete po boljim cijenama da nabavite kamere u inostranstvu, imate razne mogućnosti. Postoje i kod nas firme i pojedinci koji prodaju kamere sa stranih sajtova – kvalitet i pouzdanost ne možemo da komentarišemo.

Količina memorije

Količina memorije nije uopšte važna. Važno je da se snimi sam trenutak incidenta.

Inače, većinu kamera možete da podesite tako da snimke pretvaraju u posebne fajlove dužine npr. 2, 5 ili 10 minuta, a kada se memorija popuni, najstariji fajl se presnimi. Na taj način praktično snimate neograničeno, bez potrebe za brisanjem snimaka.

Takođe, u svaku kameru može da se ubaci memorijska kartica, čija je cijena danas vrlo prihvatljiva u odnosu na kapacitet, tako da po tom pitanju ne morate da brinete.

Snimanje kada je auto parkiran?

Mnoge kamere imaju i mogućnost da snimaju kada je auto ugašen, zaključan i parkiran. Ukoliko detektuju pokret počnu da snimaju. Ova opcija je izuzetno korisna, ne samo noću, nego i kada se parkirate i ispred nekog tržnog centra i slično – neko se isparkirava, udari vas i pobjegne, a vi zatim imate dokaz šta se desilo.

Naravno da i kod kamera sa ovom opcijom sve zavisi od kvaliteta snimka, naročito ako je vaš auto neko udario noću. Hoće li se uopšte vidjeti registarske tablice "zlikovca“, imate li i zadnju kameru ukoliko je udarac bio u zadnji kraj?

I kod ovog "parking moda" postoje značajne razlike, pa se prije kupovine detaljnije informišite ukoliko vam je ta opcija važna.

Mamac za lopove?

U zavisnosti od toga gdje obično parkirate auto, treba razmišljati i o mogućnosti krađe. Neke kamere se montiraju tako da su jasno vidljive, pa čak i ako je riječ o nekoj veoma jeftinoj kameri, lopovi mogu da pomisle da se isplati rizik razbijanja stakla i krađe.

Postoje i kamere koje mogu da se postave prilično diskretno, neke mogu relativno lako da se demontiraju sa fiksnog nosača, a tu su i kamere koje "glume“ retrovizor.

Na vama je da procijenite finansijski rizik od krađe kamere u odnosu na finansijski i bilo koji drugi rizik u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode, a vi nemate kameru kojom možete da dokažete da niste krivi. Situacija nije idealna, toga smo svijesni, ne reklamiramo auto kamere – ali zaista mogu da budu korisne u raznim situacijama.

Zaključak

Odlučili smo da ne stavljamo primjere snimaka raznih kamera, pošto ih za neke kamere ima zaista mnogo i pritom su snimci pravljeni u različitim vremenskim uslovima.

Stoga je najbolje da sami odredite koliko novca ste spremni da potrošite, da li želite i zadnju kameru, i da zatim pogledate šta se nudi u tom cjenovnom rangu, potražite iskustva drugih vlasnika, potražite primere snimaka, prvenstveno amaterskih, pa tek nakon toga donesete konačnu odluku.

Nažalost, ponekad ni skuplje kamere ne nude naročito kvalitetan snimak, posebno kada se vozila kreću.

(b92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije