Auto zanimljivosti

Kako da produžite vijek trajanja pneumatika?

Kako da produžite vijek trajanja pneumatika?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako da produžite vijek trajanja pneumatika?

Automobilske gume predstavljaju jedini dodir vozila s putem i tako značajno utiču na bezbjednost u saobraćaju, vozne karakteristike i udobnost tokom vožnje.

Pravilna upotreba pneumatika produžava njihov vijek trajanja, što doprinosi i manjoj potrošnji prirodnih resursa i stvaranju manje količine otpada.

Stručnjaci kompanije Goodyear pripremili su jednostavne savjete pomoću kojih možete da uštedite novac i istovremeno zaštitite životnu sredinu.

• Održavanje pravilnog nivoa pritiska u pneumaticima značajno utiče na bezbjednost, vozne karakteristike, habanje pneumatika i potrošnju goriva.

Prenizak pritisak vazduha uzrokuje pregrijavanje gume i veću potrošnju goriva, a previsok povećava osjetljivost na prepreke na putu i pogoršava udobnost u toku vožnje, a u oba slučaja dolazi do bržeg i nepravilnog habanja pneumatika.

Pritisak u pneumaticima zato treba provjeravati barem jednom mjesečno i prije svakog dužeg putovanja.

Iako je veliki broj savremenih automobila opremljen elektronskim sistemom za kontrolu pritiska (TPMS), pritisak u pneumaticima svejedno treba provjeriti i ručno pomoću mjerača pritiska.

Preporučene vrijednosti pritiska u pneumaticima za vaše vozilo obične su navedene u uputstvu za upotrebu vozila.

• Stručnjaci savjetuju da prilikom provjere pritiska obavite i pregled gaznog sloja pneumatika na moguće znakove habanja ili zaglavljena strana tijela.

Vodite računa i o dubini profila, ali i o stanju ivica gume. Produženju vijeka trajanja pneumatika doprinosi i redovna rotacija, odnosno mijenjanje njihovog položaja između dvije osovine.

Pneumatici na prednjim točkovima inače se ne habaju isto kao na zadnjim, a zamjena tako doprinosi ravnomjernijem habanju, pa tako i dužoj upotrebljivosti.

Ako redovno vozite velikom brzinom, prenosite težak teret ili vozite na velikim udaljenostima, usljed dodatnih opterećenja potrebna je češća rotacija.

• Neravnomjerno habanje može da bude znak i da je potrebno da centrirate i optički podesite točkove.

Ako u toku vožnje primijetite da vozilo vuče na jednu stranu ili da se volan u toku vožnje trese, vrijeme je za otklanjanje nepravilnosti koje u suprotnom slučaju mogu da utiču na performanse pneumatika.

Na vijek trajanja pneumatika i iskorištavanje njihovih performansi utiču i vaše navike u vožnji. Naglim ubrzavanjem i kočenjem ili agresivnom vožnjom preko neravnina i rupa na putu, pneumatici će se brže habati i oštećivati, zato težite opuštenom stilu vožnje.

• Pored adekvatnog ponašanja važan je i pravilan odabir pneumatika s obzirom na vremenske prilike.

Ljetni i zimski pneumatici su namjenski prilagođeni za vožnju u određenim uslovima. Bez obzira na broj pređenih kilometara ljeti - nemojte koristiti zimske pneumatike.

Zimski pneumatici osiguravaju optimalne performanse po hladnom vremenu, dok se na višim temperaturama brže habaju i pružaju manje prijanjanja, što značajno utiče na dužinu zaustavnog puta.

Zbog pregrijavanja se narušavaju svojstva gumene smjese i oštećuju se lamele na gaznom sloju, a usljed većeg otpora kotrljanja, povećava se i potrošnja goriva.

Šta raditi s istrošenim gumama?

U Evropi se svake godine reciklira ili ponovo upotrijebi više od tri miliona tona istrošenih pneumatika.

Zato, kada nastupi vrijeme da kupite nove pneumatike, budite odgovorni prema životnoj sredini i predajte stare pneumatike vulkanizeru ili ih odnesite u odgovarajuće sabirne centre.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije