Auto zanimljivosti

Kako uštedjeti gorivo tokom vožnje

Kako uštedjeti gorivo tokom vožnje
Foto: Image from Pixabay | Kako da uštedite gorivo tokom vožnje?

Potrošnja goriva može da padne za čak 50 odsto ako vozite u četvrtom, a ne u drugom stepenu prenosa pri brzini 50 kilometara na sat.

Njemačka organizacija Tuv Sud, koja se bavi testiranjem, inspekcijom i sertifikacijom tehničkih proizvoda, dala je vozačima nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji.

Da biste uštedjeli gorivo tokom vožnje prebacite u višu brzinu pri 2.000 obrtaja u minutu. Iako mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižem stepenu prenosa, već pri 50 km/h možete da vozite i u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od prenosnih odnosa mjenjača i vrste motora vašeg automobila (npr. kod turbo motora) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva može da padne i za do 50 odsto ako vozite u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimizuju stepen prenosa, ali sa manuelnim mjenjačima sami ćete morati da izaberete.

Čim ugledate crveno svjetlo na semaforu, skinite nogu sa gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka držati nogu na gasu i potom snažno zakočiti.

Na autoputu nemojte da vozite brzinom većom od 130 km/h. Nerijetko je zbog prirode saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, dobitak na vremenu minimalan, dok potrošnja goriva raste, prenosi Revija HAK.

Riješite se nepotrebnog tereta, odnosno stvari koje vašem automobilu povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija za prtljag i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju - gume. Pneumatici koji su napumpani samo 0,2 bara slabije od propisane vrijednosti povećavaju potrošnju goriva i za 10 odsto.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije