Auto zanimljivosti

Kako izbjeći magljenje vjetrobrana?

Kako izbjeći magljenje vjetrobrana?
Foto: Ilustracija | Kako izbjeći magljenje vjetrobrana?

Dosta velik broj vlasnika automobila, naročito onih starijih godišta, žale se kako im se neprestano magle stakla u unutrašnjosti kabine.

Pri tom ni velik broj sredstva za čišćenje stakala uglavnom ne pomaže. Naravno, magljenje je naročito izraženo kada pada kiša, pa i snijeg, te u jesen i zimi.

Za magljenje vjetrobrana s unutrašnje strane ima nekoliko uzroka. Ako se radi o starijem automobilu, lako je moguće kako negdje neki spoj na karoseriji dovoljno ne dihtuje, pa se ispod nogu vozača i suvozača, odnosno njihovih nogu, a ispod tepiha, nakuplja voda koja širi vlagu i može biti uzrok problema. Dakle, odignite tepih na lijevoj i desnoj strani ispod nogu i pogledajte kakvo je stanje.

Nakupljanje vode i kondenzata na istom mjestu može biti i zbog začepljenog odvoda kondenzata klima uređaja, pa kondenzat završava u unutrašnjosti vozila.

Sasvim sigurno ćete odmagliti vjetrobran uz pomoć toplog vazduha, a još uspješnije uz pomoć klima uređaja.

Do magljenja može doći i ako ste ostavili uključeno unutrašnje provjetravanje (recirkulaciju) bez dotoka svježeg vazhuha izvana. Klima uređaj mora biti ispravan, stavite ga na maksimum, dodajte nešto toplog vazduha i usmjerite mlaz vazhuha samo na vjetrobran (prekidač za odmagljivanje) i to bi trebalo pomoći i odmagliti vjetrobran. Isto tako ako pušite cigarete na unutrašnjoj strani vjetrobrana se stvara tanki prozirni masni film.

(automania.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije