Auto zanimljivosti

Kako je Mask komentarisao kineske automobile 2011, a šta govori danas

Kako je Mask komentarisao kineske automobile 2011, a šta govori danas
Foto: Tanjug/AP | Kako je Mask komentarisao kineske automobile 2011, a šta govori danas

Kao što su mnogi pretpostavljali, kineska auto-industrija je drastično napredovala u posljednjih deset godina i sustigla konkurenciju sa Zapada, a u nekim slučajevima je i prestigla.

Nekada je kineska auto-industrija bila predmet podsmijeha. Tradicionalni proizvođači je uopšte nisu shvatali ozbiljno, a kamoli kao mogućeg rivala.

Uljuljkani svojom tehnološkom i dizajnerskom superiornošću, reagovali su tek kada je kineski proizvođač kopirao njihov dizajn. Smatrali su uvredom i sramotom za brend to što neki kineski automobil izgleda kao njihov.

Danas su stvari potpuno drugačije, a kineski brendovi su spremni ne samo da prate aktuelne trendove, već i da ih postavljaju. Među njima je posebno upadljiv BYD, koji uspješno plasira svoje proizvode na evropskom tržištu, piše Index.hr.

Koliko su Kinezi napredovali najbolje pokazuje primjer prvog čovjeka Tesle, Ilona Maska. Kineske proizvode je odlično upoznao krajem 2019. godine kada je otvorio Teslinu gigafabriku u Šangaju.

Tada se pohvalno izrazio o nekim kineskim proizvođačima i rekao: "Oni rade najviše i rade najpametnije. I ako bi trebalo da pogađam, vjerovatno će neka kompanija iz Kine biti druga iza Tesle."

Vjerovatno je mislio na BYD, Nio i XPeng, koji su se već dokazali.

A sada da se vratimo na 2011. godinu i intervju koji je Mask dao Blumbergu. Tada je na mogućnost konkurencije, posebno BYD-a, reagovao smijehom i kratkim komentarom: "Jesi li video njihov auto?"

Po svemu sudeći, čak ni Mask nije vjerovao da će kineska auto-industrija tako brzo napredovati.

On se sada ispravio i kazao: "To je bilo prije mnogo godina. Njihovi automobili su veoma konkurentni."

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije