Auto zanimljivosti

Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnosti

Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnosti
Foto: Škoda promo | Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnosti

Jedno od najupečatljivijih vozila iz istorije češkog proizvođača slavi 85. rođendan.

Protoip Škoda 935 Dynamic izazvao je pravu senzaciju na svjetskoj premijeri na Sajmu automobila u Pragu 1935. godine. Njegove estetske, aerodinamički optimizovane konture privukle su pažnju javnosti, kao i neobične tehničke karakteristike vozila.

Nakon što je bio podvrgnut opsežnoj restauraciji, kupe je sada jedan od najzanimljivijih u postavci Škoda muzeja u sjedištu kompanije u gradu Mlada Boleslav.

Škoda 935 Dynamic ostavlja utisak futurističkog, elegantnog i brzog automobila, čak i danas, a možemo samo da zamislimo kako je izgledala sajamskoj publici u Pragu prije 85 godina.

Dizajneri Škode su u ovom jedinstvenom automobilu kombinovali tehnički napredna i nekonvencionalna rješenja.

Na primjer, prilikom oblikovanja spektakularnog pojednostavljenog tijela primijenili su najnovija saznanja iz nauke, što je trend koji je u to vrijeme počeo postupno uticati na dizajn automobila.

Zahvaljujući sofisticiranoj aerodinamici, prototip je postigao izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od 0,37.

Stručnost koju su inženjeri stekli na ovom polju sa vozilom 935 Dynamic, primijenjena je u dizajnu serijskih modela koji su uslijedili, kao što su Škoda Popular Monte Carlo iz 1936. godine i verzija modela Škoda Rapid 1500 OHV predstavljena 1939. godine.

Međutim, postoji još jedan razlog zbog koga Škoda 935 Dynamic i danas izaziva divljenje ljubitelja tehnologije - vodeno hlađeni četvorocilindarski motor zapremine dva litra ima cilindre u "bokser" konfuguraciji i montiran je ispred zadnje osovine, kao centralno postavljeni motor.

Na taj način dizajneri su spustili težište vozila, što je pozitivno uticalo na vozačke performanse. Motor ima snagu od 55 KS (40 kW), a automobil može da razvije 130 kmh.

Još jedna inovativna karakteristika je elektromagnetski četvorostepeni mjenjač francuskog proizvođača Cotal, koji omogućava poluautomatsku promjenu brzina.

Zanimljiva je i istorija ovog prototipa. Škoda je 935 Dynamic prodala kao polovni automobil privatnom kupcu 1939. godine, a otkupila ga je od istog 1960-ih. Tada je češki proizvođač započeo formiranje svoje kolekcije istorijskih vozila.

Prije tri godine muzejska radionica dovršila je detaljnu restauraciju ovog jedinstvenog vozila, koje od tada spada među najzanimljivije eksponate Muzeja Škode u Mladoj Boleslavi.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije