Auto zanimljivosti

Kako poboljšati upravljanje autom

Kako poboljšati upravljanje autom
Foto: qimono/Pixabay | Kako poboljšati upravljanje autom

​Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete poboljšati upravljanje svojim automobilom, a bez diranja konkretnih stvari na samom motoru.

Ovo neće dovesti do toga da vam automobil juri poput kakve trkaće jurilice, ali će ga biti znatno zabavnije voziti.

Kada želimo da vozilo u zavojima prolazi brže, centar gravitacije je od velike važnosti. Iz tog razloga trkaći automobili imaju motor montiran nisko i u središtu, odnosno što bliže samom središtu vozila.

Stoga je najjeftiniji, ali ujedno ne i najjednostavniji način da se poboljša upravljanje automobilom da se smanji dužina opruga.

Ako se uspiju namontirati opruge manje za kojih tridesetak milimetara, čestitamo! Kada se smanji dužina opruga, smanji se i visina vozila, ali i njegova masa, a sve to je odličan efekt na središte gravitacije, što u konačnici dovodi do boljeg upravljačkog procesa.

Ali, kako smo naveli, sam proces stavljanja manjih opruga nije nimalo jednostavan.

S manjim oprugama ide i sportska suspenzija pa je svakako dobra ideja da se prilikom stavljanja manjih opruga stavi i sportska suspenzija.

Prednosti cijelog sistema za upravljanje su višestruke - vozilo će bolje prijanjati uz cestu, težina vozila i putnika bolje se raspoređuje, i tako dalje.

Ne zaboravimo ni na amortizere. Amortizeri su dobri kada se radi o prilagođavanju vozila za nove uslove i za bolje performanse na cesti.

Stariji modeli su obično takvi da se može prilagođavati samo visina, ali ovi noviji nude i mogućnost prilagođavanja kada govorimo o krutosti ili mekoći. Kada vozilo ima sportske karakteristike, ovo je zasigurno važna stavka.

Kod mnogo vozača gume su dio vozila o kojima se najmanje brinu. Neki idu toliko daleko da se i na ljetnim gumama voze zime pa se čude kad završe u jarku. Ipak, one su itekako važan dio, a posebno kada želite poboljšati upravljačke mogućnosti svojeg vozila jer su upravo gume to što ubrzava, usporava, prelazi zavoje, razne rupe i da ne nabrajamo dalje.

Ovome možemo dodati da, ukoliko želite što bolje upravljati vozilom, onda trebate investirati u najbolje gume koje vaš novčanik može podnijeti.

Osim što je bitno da nisu izlizane, sljedeća najvažnija stavka je pritisak u gumama. Provjeravajte ga barem jednom mjesečno. Takođe, razmislite o širim gumama. Kod širih guma veća površina prijanja uz cestu pa je samim time i lakše upravljati vozilom, ono bolje prijanja uz cestu.

Možda ste u nekim vozilima, doduše ne njih mnogo, vidjeli cijevi nalik na nekakav čudan kavez koje se nalaze ondje gdje je inače gepek pa čak i zadnja sjedišta. Radi se o učvršćivačima ili strut - barovima koji služe kao učvršćivač karoserije. Ovim se smanjuje samo gibanje karoserije, ali i povećava iskoristivog postojećeg sistema.

Treba znati da učvršćivač nije samo jedan, kojeg smo već naveli, u stražnjem dijelu vozila. Postoji i učvršćivač koji se montira između muldi vozila, ali i onaj koji se montira ispod motora.

Za kraj ne zaboravimo ni distancere, a oni se još nazivaju i proširivači špura.

Distanceri se stavljaju na kotač, odnosno izbacuju ga prema van, prema rubu blatobrana i zato se čini kao da je vozilo niže.

Na ovaj se način povećava širna špura, a vozilo može brže prolaziti kroz zavoje i krivine, prenosi autopress. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije