Auto zanimljivosti

Kako pravilno sjediti za volanom automobila?

Kako pravilno sjediti za volanom automobila?
Foto: Pixabay | Kako pravilno sjediti za volanom automobila?
N.N.

Za putnike, a posebno za vozača, veoma je važno da imaju pravilan položaj sjedenja, kako bi u slučaju saobtraćane nezgode bili maksimalno zaštićeni.

Podešavanje uzdužnog položaja sjedišta

Vozačevo sjedište treba biti tako podešeno, da kad pritisnite papučicu kvačila do kraja, noga bude blago svijena u koljenu. Suvozačevo sjedište uvijek podesite što više unazad.

Visina sjedišta

Visinu vozačevog sjedišta podesite tako da imate što bolji pregled kroz vjetrobransko staklo. Visinu sjedala podesite tako da uvijek ima najmanje 5 cm razmaka između glave i krova vozila. Savjet je da sjedite što niže. Tako ćete imati bolju kontrolu za upravljačem.

Nagib naslona

Ugao naslona sjedala podesite tako da sjedite što uspravnije, s cijelom površinom leđa i ramena prislonjenima na naslon, odnosno da naslon sjedišta bude otprilike pod uglom od 100-110 stepeni.

Nasloni za glavu

Oni predstavljaju naročitu važnost u slučaju saobraćajne nezgode. Zato je veoma važno da nikad ne vozite bez njih. Naslon za glavu dobro je podešen kad je njegov gornji rub u ravnini s vrhom glave.

Podešavanje visine/dubine obruča upravljača

Obruč upravljača podesite tako da vam ruke u položaju "9-3 sati" na obruču upravljača budu blago svijene u laktovima. Udaljenost prsnog koša od upravljača mora biti najmanje 20 cm, kako u slučaju aktiviranja zračnog jastuka ne bi došlo do povreda. Takođe, prilikom podešavanja obruča upravljača obratite požnju na dobru vidljivost instrument table, te da vam obruč upravljača ne udara u noge.

(carwiz.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije