Auto zanimljivosti

Kako razmaziti dijete? Kupite mu Bugatti za 30.000 evra

Kako razmaziti dijete? Kupite mu Bugatti za 30.000 evra
Foto: N.N. | Kako razmaziti dijete? Kupite mu Bugatti za 30.000 evra

Bugatti je na ovogodišnjem ženevskom auto salonu najavio model Baby II u obliku 3D printanog modela. Ali, i to je bilo dovoljno da se svih 500 planiranih produkcijskih primjeraka rasproda za svega tri sedmice. Da, riječ je o dječjoj igrački za koju je spomenutih petsto kupaca izdvojilo po 30.000 evra.

Baby II je bio dio obilježavanja 110 godišnjice postojanja Bugattija i razvijen je u saradnji s Little Car Company. Svaki dio stvarnog modela Type 35 Lyon Grand Prix iz 1924. je digitalno skeniran kako bi se izradila njegova replika veličine 3/4 istorijskog automobila. S obzirom na veličinu mogu ga voziti i odrasli.

Od pojedinih detalja se ističu replicirani ovjes i upravljački sistem, a na alu točkovima se nalaze michelinove gume. Položaj papučica je podesiv, a aluminijski kokpit dolazi s bugattijevim instrumentima uključujući brzinomjer, pokazivač stanja baterije i trenutne snage pogonskog sklopa koji je sličan onima u Chironu i Veyronu. Takođe, tu je i prekidač za vožnju naprijed / nazad. Standardnu opremu čine i truba, retrovizor, ručna kočnica i sl, a tu je i daljinska kontrola koja roditelju omogućuje isključivanje vozila.

Ovo vozilo pokreće električni pogonski sklop s litij-ionskim baterijama i sistemom regenerativnog kočenja. Kako je Baby II prvenstveno namijenjen djeci snaga njegovog pogonski sklop se može prilagoditi vozaču. Drugim riječima, dva su načina rada. Prvi je dječji način rada u kojem je snaga 1 kW, a drugi za odrasle sa snagom od 4 kW. U prvom najveća brzina je 20 km/h, a u drugom 45 km/h.

Svaki primjerak će dolaziti s dva seta izmjenjivih baterija. Prvi je kapaciteta 1,4 kWh, a drugi 2,8 kWh. S drugim baterijama autonomija Baby II se navodno kreće iznad 30 km.

Ako još uvijek želite razmaziti svoje dijete (ili sebe), a niste bili dovoljno brzi da se nađete na listi od petsto kupaca, Bugatti vas poziva da se svejedno prijavite. Nikad ne znate, možda se netko od onih petsto dozove pameti pa za 30.000 evra kupi pravi automobil ili učini nešto drugo korisno.

(Autonet.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije