Auto zanimljivosti

Kakvi vazdušni jastuci nas očekuju u budućnosti

Kakvi vazdušni jastuci nas očekuju u budućnosti
Foto: Mercedes | Kakvi vazdušni jastuci nas očekuju u budućnosti
N.N.

Mercedes je predstavio eksperimentalno vozilo na kome ispituje nove sisteme bezbjednosti, uključujući i neke nove tipove vazdušnih jastuka.

Mercedesovo konceptno vozilo “Experimental Safety Vehicle” bazirano je na posljednjoj generaciji SUV-a GLE i opremljeno je tehnologijama i sistemima koje proizvođač iz Štutgarta planira da ugradi u svoj produkcijske modele u budućnosti.

Ovaj automobil je zamišljen kao potpuno autonomno vozilo kod koga se u samovozećem modu upravljač i pedale nožnih komandi uvlače u komandu tablu, odnosno u pod, čime se dodatno smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara. Volan koji se uvlači takođe je omogućio inženjerima da vozačev vazdušni jastuk smjesti u komandnu tablu.

Posebna pažnja u ovom eksperimentalnom vozilu posvećena je bezbjednosti djece.

Tako dječja sigurnosna sjedišta imaju pojaseve koja se u slučaju sudara automatski dodatno zatežu.

Napredna “Active Brake Assist” tehnologija omogućava detektovanje pješaka ili biciklista koji dolaze iza ugla (bočno u odnosu na vozilo) i prije nego što uđu u vidno polje vozača.

Ako sistem procijeni da je kontakt neizbježan, vozač najprije dobija audio i vizualno upozorenje, a ukoliko ne reguje na vrijeme, aktivira se automatska kočnica.

Mercedes je unapredio i sistem upozorenja na nailazak drugih vozila sa boka, a osmislio je i malo robotsko vozilo sa trouglom koji upozorava druge vozače na udes.

Ovo vozilo se u slučaju saobraćajne nezgode automatski spušta na put ispod zadnjeg dijela karoserije i udaljava unazad.

Na taj način, drugi učesnici u saobraćaju biće na vrijeme obaviješteni o udesu, što je naročito korisno u slučaju da je vozač onesposobljen da izađe iz automobila i postavi trougao manuelno.

Među eksperimentalnim bezbjednosnim sadržajima koje Mercedes ispituje na ovom automobilu su i centralni bočni vazdušni jastuk za vozača i suvozača, kao i prednji vazdušni jastuci za putnike na zadnjim sjedištima.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije