Auto zanimljivosti

Kao nov: Na prodaju Mercedes star 42 godine sa "sićom" na satu

Kao nov: Na prodaju Mercedes star 42 godine sa "sićom" na satu
Foto: Screenshot | Kao nov: Na prodaju Mercedes star 42 godine sa "sićom" na satu

Nadaleko pepoznatljiv brektavi zvuk dizelaša predstavlja možda najupečatljivije sjećanje na automobile koji su se vozili na području Jugoslavije sedamdesetih i osamdesetih godina. Najčešće je poticao od TAS-ovog Golfa ili čuvenog Mercedesa W123, omiljenog automobila državnih organa, gastarbajtera i taksista.

Mercedes-Benz W123, "deda" današnje E klase, bio je, i do danas ostao, jedna od najpopularnijih limuzina na teritoriji cijele bivše nam države. Automobil se proizvodio između 1976. i 1986. godine i kupcima nudio izbor većeg broja motora, kao i solidan izbor dodatne opreme. Ono po čemu će, međutim, u istoriji automobilizma ostati ponajviše zapamćen je - dizel.

A ono što je ovaj automobil definitivno u tu istoriju upisalo je prvi turbodizel motor ikada ugrađen u jedan putnički automobil, krajem 1979. godine.

Modeli 200, 220, 240 i 300 sa dodatkom slova "D" bili su izuzetno cijenjeni na ovim prostorima. Vjerovatno je izgled ovog Mercedesa, kod većine starijih od 35 godina i prva asocijacija koja se pojavi na pomen imena Mercedes.

Jedna izvanredna "stodvadesettrojka" iz 1978. našla je mjesto na sajtu poznate holandske komapnije E&R Classics, koja se bavi restauracijom i prodajom prodajom starijih i novijih klasničnih automobila.

U pitanju je Mercedes-Benz 250, koji je prije 42 godine kao nov kupljen u Francuskoj. Od tada do danas prešao je samo 52.742 kilometara, za šta postoje dokazi u vidu originalne prateće dokumentacije. Originalna tamno plava boja (Deep Blue) odlično se uklapa sa hromiranim detaljima spolja, i plavim štofom enterijera.

Što se pogona tiče, on ovdje nije "dizelaš". U pitanju je motor originalno konstruisan za ovaj automobil, redni šestocilindraš zapremine 2,5 litra sa 100KS, uparen sa manuelnim mjenjačem.

Prodavac navodi da je stanje automobila zaista jednistveno, što se iz snimaka može i vidjeti. Ovaj jedinstveni Mercedes-Benz u odličnom stanju prodaje po cijeni 19.950 evra, prenosi "Telegraf.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije