Auto zanimljivosti

Kineska marka najavila leteći automobil za 2026. godinu

Kineska marka najavila leteći automobil za 2026. godinu
Foto: Xpeng | Kineska marka najavila leteći automobil za 2026. godinu

Pristup letećim automobilima prilično je različit, pa je neka vozila teško svrstati u kategoriju klasičnih automobila, već je prije riječ o nekoj vrsti dronova koji se mogu koristiti kao leteći taksiji.

Takav neobičan koncept predstavila je i kineska kompanija Xpeng, odnosno njihov odsjek Xpeng AeroHT. Zove se Land Aircraft Carrier i sastoji se od dva dijela, a jedan je neka vrsta velikog pikapa ili kamiona, dok je drugi električni dron za dvije osobe, navodi b92.

Taj dron je smješten u velikom prtljažniku pikapa iz kog izlazi na posebnoj rampi, nakon čega se odvaja od vozila. Putnici sedaju u dron kojim zatim mogu da polete, a kada su gotovi sa letom, dron se vraća u kamion.

Zanimljivo je da, barem na početku, putnicima neće trebati posebna dozvola za upravljanje dronom, a razlog za to je što bi letjelica trebalo da se koristi za sport i zabavu. Vremenom, kada dron bude letio bliže urbanim centrima, pilotima će ipak trebati dokumenti koji potvrđuju da mogu da upravljaju takvim letjelicama.

Kineska kompanija i ranije je imala najave oko početka prodaje ove kombinacije vozila i letjelice, i tada su govorili kako će prvi modeli stići krajem 2025. godine. Međutim, ovaj rok je pomjeren, pa ne bi trebalo da nas čudi ako vremenom ponovno "probiju" datum početka prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije