Auto zanimljivosti

Kiša, sunce, kiša, sunce – kako pravilno oprati auto?

Kiša, sunce, kiša, sunce – kako pravilno oprati auto?
Foto: Ilustracija | Kiša, sunce, kiša, sunce – kako pravilno oprati auto?

Ne postoji samo jedan način da se pravilno opere automobil, ali zato postoji mnogo pogrešnih, pri čemu lako možete da izgrebete lak ili mu uništite sjaj. Najvažnije od svega je da spriječite da se nečistoća koju želite da skinete pretvori u šmirglu koja će izazivati oštećenja na laku.

Ne na jakom suncu

Prije nego što počnete sa pranjem, nađite odgovarajuće mjesto. Auto nipošto ne smije direktno da bude izložen suncu, zbog brzog sušenja pjene/šampona, vode i drugih sredstava koja ćete možda koristiti. Ako ne možete da nađete takvo mjesto, onda ga perite u ranim jutarnjim časovima ili uveče. Takođe ni sam auto ne smije da bude vreo.

Koji šampon koristiti?

Nipošto nemojte da koristite agresivna sredstva za pranje koja se koriste u kuhinji ili kupatilu, pošto lako može doći do oštećenja laka ili plastičnih i gumenih dijelova. Na primjer, Cif, Vim ili Arf odlično peru, odmašćuju i skidaju sve i svašta, ali imaju i abrazivna svojstva, tj. u sebi imaju sitne čestice koje će da izgrebu lak vašeg automobila.

Ne preporučuje se ni običan deterdžent za pranje sudova. Možda on „štiti vaše ruke i čini ih mekanim“ i možda ga mnogi vozači koriste već godinama i decenijama bez problema, ali jednostavno ima takva hemijska svojstva koja ne odgovaraju laku automobila.

Zato koristite posebne šampone koji su namijenjeni pranju automobila. I kod njih ima ozbiljnih razlika između onih najjeftinijih i najskupljih. Oni skuplji obično imaju i vosak u sebi, pa nakon pranja ostaje tanak zaštitni sloj, što znači da će sljedeće pranje biti lakše, odnosno nečistoće će se lakše ukloniti.

Nepravilnim pranjem uništavate sjaj vašeg automobil

Kod pranja automobila treba „pomiriti“ dvije stavke - temeljno i brzo ukloniti sve nečistoće, a pritom ne oštetiti lak. Osnovni problem je u tome što nečistoće sadrže sitne čestice koje u određenim uslovima mogu da se pretvore u pravi šmirgl-papir.

Čak i ukoliko vrlo nežno i pažljivo trljate sunđerom, tako da ne ostaju nikakve vidljive ogrebotine, nepravilnim pranjem izazivate mikro-oštećenja koja postepeno čine površinu laka sve hrapavijom i manje sjajnom. To možemo da poredimo sa šmirglanjem veoma finom šmirglom.

Kako to spriječiti?

Postoji nekoliko načina kako da ovo spriječite ili bar da ublažite posljedice. Na prvom mjestu, treba dobro isprskati automobil vodom prije početka pranja, kako biste uklonili što više nečistoće, a ono što preostane da se raskvasi i učini lakšim za uklanjanje. I tu treba biti pažljiv ukoliko „puškirate“ auto u samouslužnoj perionici ili na nekom drugom mjestu – npr. imate sopstveni kompresorski perač (pristojan može da se kupi za 70-80 evra).

Pritisak vode mora da bude dovoljno jak da ukloni nečistoću, ali ne smije da bude suviše jak i usko usmjeren u jednu tačku pošto i u tom slučaju oštra zrnca pod pritiskom vode mogu da izazovu oštećenja.

Sunđer ili četka?

Pa ko još pere auto četkom?! Odgovor: oni koji smatraju da nakon što ste prskanjem crijevom uklonili samo krupnije čestice, da je ostalo mnogo sitnijih, pa kada počnete da trljate sunđerom, on će ih „uhvatiti“ i tako ćete grebati lak. Kolike će te ogrebotine biti zavisi od veličine i oblika/oštrine čestica. Ako perete nježno i prije toga ste dobro crijevom isprali nečistoće, možda nikada nećete ni primijetiti neku ogrebotinu, ali će zato lak vašeg automobila ubrzano gubiti sjaj, tj. matirati.

Oni drugi tvrde da je četka ta koja grebe, pošto sunđer u stvari nečistoće prima u svoje pore (otvore raznih veličina), pa nema govora o tome da se pretvara u šmirglu, dok četka nečistoće praktično kotrlja po laku.

Dakle, ovde se vodi ogorčena borba, ali sunđer je ipak u ubjedljivom vođstvu – gotovo svi profesionalci na ovom polju ga koriste, a na svakom vozaču je da odluči šta će koristiti za pranje svog automobila.

Nisu sve četke iste

Kupite li jeftinu i nekvalitetnu četku, sa krutim vlaknima, grupisanim u „čuperke“, pranje takvom četkom neće biti ni brzo ni efikasno, bez obzira na to da li ima sistem za propuštanje vode kroz sebe, odnosno priključak za crijevo. Pritom će krajevi vlakana vjerovatno biti oštro sečeni, pa mogu da grebu lak.

Četka bi trebalo da ima mekša vlakna, gušća i ravnomjerno raspoređena. Sami krajevi vlakana trebalo bi da budu „rascvjetali“ ili da vlakna budu izrađena na takav način ili od prirodnog materijala kako ne bi imala oštre krajeve.

Zato se isplati dati nešto više novca i kupiti kvalitetniju četku, koja obično može da se montira i na teleskopsku dršku, što u velikoj mjeri olakšava pranje krova i nižih dijelova automobila.

Vjerujte nam, kada prvi put probate četku sa teleskopskom drškom i shvatite da ne morate da se saginjete ili čučite dok perete donje dijelove karoserije shvatićete da vrijedi svaki dinar.

U slučaju da se odlučite za četku, obavezno uzmite onu koja može da se montira na crijevo za vodu tako da istovremeno možete da perete automobil dok voda izlazi iz četke i spira nečistoću. Imajte u vidu da mnogi vozači imaju negativna iskustva sa ovakvim četkama, pošto nisu ni sve četke iste.

Neke jednostavno nemaju dobar sistem za propuštanje vode niz vlakna četke, pa pranje bude neefikasno i vozači odustanu od njih.

Vratimo se sunđeru

Ni svi sunđeri nisu isti. Generalno, isplati se kupovina kvalitetnijeg sunđera. Takođe, nije lako iz sunđera izbaciti mikroskopska zrnca pijeska i druge tvrde nečistoće, pa ne bi trebalo s vremena na vrijeme štedjeti ni na kupovini novog sunđera. Naime, čak iako vi pod prstima ne osjećate nikakva zrnca ili bilo kakve tragove nečistoće, oni se možda nalaze u dubljim slojevima sunđera, pa mogu doći u kontakt sa lakom pri sljedećem pranju kada pritisnete sunđer.

Postoje i posebne mikrofiber rukavice koje izgledaju kao da su napravljene od "dredova".

A sada – pranje!

Ovdje govorimo samo o pranju sunđerom:

1) Pripremite sav neophodan materijal/opremu. Ako je hladno, gumene čizme su od velike pomoći. Dvije (2) kante, šampon, sunđer, poseban sunđer za felne...

2) Ako na prednjem kraju imate puno spljeskanih i osušenih/zapečenih mušica, ne bi bilo loše da prvo isprskate taj dio vodom, zatim nanesete sredstvo za uklanjanje mušica, pustite ga neko vrijeme da djeluje i zatim isperete. Nakon toga će se mušice mnogo lakše ukloniti. Pažnja! Ova sredstva ne smiju suviše dugo da se ostave da djeluju ili da se osuše, pošto mogu agresivno da djeluju na lak.

3) Prvo operite točkove - ukoliko operete čitav auto, pa tek onda dođete do točkova, mnogo prljavštine sa njih će završiti na okolnim dijelovima lima i branika. Zato prvo obradite njih, pa pređite na ostatak. Više o pranju točkova u nastavku teksta.

4) Isprskajte čitav auto vodom kako biste uklonili što više nečistoće. Počnite sa pranjem. Koristite dvije kante. U prvoj pomiješajte šampon s vodom i napravite dosta pjene. U nju ćete umakati sunđer i prati auto. U drugu kantu nalijte samo čistu vodu – u njoj ćete samo ispirati sunđer. Dakle, sunđer u kantu sa pjenom, pranje auta, ispiranje u kanti sa čistom vodom, zatim u kantu sa pjenom, pa ponovo pranje...

Istina, voda u toj kanti sa čistom vodom neće dugo ostati čista, ali ništa vas ne sprječava da povremeno zamijenite prljavu vodu čistom.

5) Auto perite odozgo na dole. Prvo krov, stakla, pa bočne stranice.

6) Površinu karoserije podijelite na dva ili četiri dijela i perite jedan po jedan. Operete jedan dio, isperete ga vodom, pa pređete na sljedeći. Tako se šampon neće sušiti na limu i ostavljati tragove.

7) Preporučuje se i korišćenje dva sunđera – jedan za gornje, obično čistije dijelove, a drugi za donje, prljavije dijelove karoserije.

8) Ne zaboravite da operete pragove i druge skrivene dijelove.

9) Nakon pranja, treba obrisati auto kako ne bi ostajali tragovi od vode. Najbolje je koristiti mikrofiber krpe (tzv. magične). Natopite je vodom, dobro iscijedite i zatim nježno skupljate vodu sa kola. Čim se natopi vodom, iscijedite je. Jelenska koža takođe može da obavi posao i mnogi je koriste, ali je mikrofiber krpa ipak bolja. Brišite odozgo na dole, isto kao što ste prali. Ovaj dio posla mnogi vozači najviše mrze: ocijediće se, osušiće se, ko još briše auto... Ipak, i ovaj korak je veoma važan da bi lak sačuvao svoj sjaj.

10) Otvorite vrata i obrišite pragove i druge dijelove na kojima se našla voda.

Kako oprati točkove?

Mnogi, čak i u auto perionicama, koriste razblaženu sonu kiselinu kako bi brže uklonili zalijepljenu nečistoću i masnoću. Treba imati u vidu da je sona kiselina veoma agresivna i da može da ošteti lak/boju na alu felnama.

Stoga treba koristiti posebna sredstva za čišćenje alu felni:

a) Felne prvo dobro isprskajte vodom i operite šamponom kako bi se uklonilo što više nečistoće

b) Naprskajte posebno sredstvo za čišćenje alu felni. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu (!!!) – neka sredstva se ostavljaju da djeluju samo 15 ili 30 sekundi, druga jedan minut, a treća i do pet minuta.

c) Nakon što prođe vrijeme predviđeno za djelovanje sredstva, možete samo da isperete felne, a ukoliko se prljavština jače zalijepila možete da se poslužite i posebnom četkom, krpom ili sunđerom. U ovom slučaju ne morate striktno da pratite uputstva za upotrebu, pošto samo ispiranje nerijetko neće biti dovoljno za uklanjanje sve nečistoće. Naime, kod nekih sredstava se pominje samo ispiranje.

d) Nipošto ne koristite sredstva za čišćenje po jakom suncu ili ukoliko su felne vrele.

Kada su u pitanju čelične felne, mogu da se koriste ista sredstva. Ratkapne možete da skinete pošto ćete ih tako lakše oprati, osim ukoliko se ne plašite da ćete ih oštetiti čestim skidanjem/stavljanjem ili ste ih učvrstili plastičnim vezicama, pa ne želite da ih siječete.

Kako da skinete smolu i ptičji izmet sa vašeg automobila?

Smola, biljni sok drveća i izlučevine raznih insekata i ptica koje žive u granama mogu da naprave ozbiljnu štetu na laku vašeg automobila. Izuzetno je važno da što prije počnete sa uklanjanjem opasnih nečistoća, kako im se ne bi dozvolilo da započnu hemijsku reakciju sa lakom. Što duže čekate, veća je mogućnost da će doći do trajnog oštećenja.

Kako ukloniti smolu?

Prvo operite automobil šamponom, kako biste uočili mjesta na koja se smola zalijepila. Poželjno je da koristite toplu vodu. Najefikasnija su specijalna sredstva namijenjena upravo za uklanjanje smole, a možete ih naći u prodavnicama auto kozmetike. Potrebno je naprskati mjesta sa smolom i obrisati krpom. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu, kako bi sredstvo djelovalo što efikasnije.

Ukoliko niste u prilici da odmah kupite specijalno sredstvo za uklanjanje smole, postoje razna priručna sredstva, različite efikasnosti.

- medicinski alkohol. Natopite vatu alkoholom, stavite na smolu, ostavite nekoliko minuta i operite

- uljani razređivač. Natopite vatu i blagim pokretima skidajte smolu. Budite pažljivi, kako ne bi došlo do oštećenja laka

- sredstvo za odleđivanje brava. Stavite par kapi na smolu, sačekajte nekoliko minuta i obrišite

- margarin/puter. Djeluje neobično, ali može da pomogne. Namazati debeo sloj, ostaviti duže da djeluje i oprati

- jestivo ulje. Ulje rastvara smolu, ali mu je potrebno mnogo vremena. Stoga mjesto sa smolom natopite uljem uz pomoć vate ili neke krpice i ostavite preko noći. Ujutro prebrišite i operite. Poslužiće i ulje za bebe ili mlijeko za sunčanje

Efikasnost svakog od navedenih sredstava zavisi od mnogo faktora, kao što su temperatura vazduha i same površine automobila, vrsta nečistoće, dužine stajanja… Nipošto ne koristiti nitro razređivač, sredstva za čišćenje kočnica ili kočiono ulje.

U potpunosti ste uklonili smolu, biljni sok, mednu rosu ili ptičiji izmet, ali su na laku ostale fleke. Šta učiniti? Zavisi od slučaja do slučaja. Ponekad će ponovno pranje ili korišćenje profesionalnih sredstava pomoći, ali često neće.

Tada je jedino rješenje poliranje. Ukoliko ni poliranje ne pomogne, što može da se desi ako je nečistoća dugo bila u kontaktu sa lakom, neophodna je ozbiljnija (i skuplja) intervencija.

Ptičiji izmet najopasniji! Ptičji izmet uklanjajte odmah! Ne čekajte da dođete kući ili na benzinsku pumpu. Ako nemate flašu vode u automobilu, svratite u prvu prodavnicu, kupite vodu i maramice i uklonite izmet.

Zaključak

Lak vašeg automobila će vremenom matirati i dobiti sitnije ili veće ogrebotine koliko god ga pazili. Pranje, sunce, so, parkiranje, smola i sok sa drveća, ptičji izmet... Ono što možete da uradite kako biste taj proces usporili jeste pažljivo pranje uz odgovarajuća sredstva, kvalitetno voskiranje, povremeno poliranje (profesionalno) i slično.

Sve zavisi od toga koliko vam je stalo da auto sija kao ukras na novogodišnjoj jelki i koliko ste novca/truda/vremena spremni da uložite.

(Polovni automobile)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije