Auto zanimljivosti

Koja je idealna temperatura za vožnju?

Koja je idealna temperatura za vožnju?
Foto: Image by 4634656 from Pixabay | Koja je idealna temperatura za vožnju?
N.N.

Nikakvi ekstremi u životu nisu dobri, pa ni previsoka temperatura, a ni preniska temperatura. Ako je napolju 30 stepeni, nemojte da podešavate klima-uređaj na 17 stepeni! To nije ni zdravo, ni dobro, pogotovo kada, nakon duge vožnje, ponovo izađete napolje na tropske temperature.

Zato njemački auto-klub ADAC za vožnju preporučuje temperature između 22 i 25 stepeni. To su temperature koje pomažu vozaču da ostane fokusiran tokom vožnje.

Ako je spoljna temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplotu potrebno je prvo ukloniti prije početka vožnje, pa zato treba da otvorite vrata i prozore. Tokom vožnje, svi prozori i krovni otvor treba da ostanu otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon njihovog zatvaranja.

Unutrašnjost svog automobila prvo treba da hladite nekoliko minuta u režimu recirkulacije vazduha, jer će tako proces hlađenja biti brži. Vazduh ne usmjeravajte u glavu ili na tijelo, jer to može da dovede do upale sluzokože, prenosi "Revija HAK".

Duvanje usmjerite na vjetrobransko staklo.

Potrošnja goriva sa uključenom klimom raste do jednog litra goriva na 100 kilometara, ali nemojte na tome da štedite.

Čak i kada je u vašem automobilu 27 stepeni, za upravljačem postaje stresno. Vozaču rastu tjelesna temperatura i puls, što smanjuje sposobnost koncentracije i reagovanja. A ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od saobraćajnih nesreća se povećava za 20 odsto, a to je kao da vozite sa 0,5 promila alkohola u krvi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije