Auto zanimljivosti

Koja je optimalna temperatura u kabini automobila zimi

Koja je optimalna temperatura u kabini automobila zimi
Foto: Pexels | Koja je optimalna temperatura u kabini automobila zimi

Iako se podešavanje temperature u automobilu može činiti trivijalnim, ne znaju svi vozači koja vrijednost je optimalna.

Većina savremenih automobila opremljena je automatskim klima-uređajem koji svojim korisnicima omogućava odabir tačne vrijednosti temperature u vozilu.

Iako je to svakako velika pogodnost, za mnoge se ispostavlja i kao "prokletstvo" i dovodi do dileme - na koliko je Celzijusovih stepeni najbolje postaviti temperaturu u vozilu tokom putovanja, odnosno koja je optimalna temperatura za vožnju?

Koja temperatura se preporučuje zimi u automobilu

Prava temperatura u automobilu jedan je od ključnih faktora koji utiču na udobnost vozača i putnika tokom vožnje.

Stručnjaci obično savjetuju da se sistem podesi na oko 20-22 stepena Celzijusa, piše sajt Automobili.ba. Ovaj raspon nije slučajan – osim što putnicima nudi dovoljnu udobnost kada je riječ o zagrejanosti kabine, može dodatno sprečiti zamagljivanje prozora, na primjer, tokom kiše ili snježnih padavina.

Zahvaljujući tome, putnicima neće biti hladno, a vozač neće imati problema sa ograničenom vidljivošću.

Temperatura ispod 20 stepeni predlaže se kada zimi putujemo na kratku udaljenost – npr. od kuće do prodavnice ili na posao. Tada se većina ljudi ne odlučuje da skine jakne, pa će nam niža temperatura vazduha u vozilu omogućiti da izbjegnemo pregrijavanje tijela.

Važno je na to obratiti pažnju posebno kada putujete sa djecom.

Izbjegavajte pregrijavanje unutrašnjosti

Grijanje putničke kabine automobila iznad 22 stepena zimi može se pokazati nepovoljnim zbog velike temperaturne razlike između vazudha u vozilu i spoljne temperature.

Takvo odstupanje ne samo da može dovesti do bolesti, već uspavljuje vozača i smanjuje mu koncentraciju u slučaju dužeg putovanja.

Bitno je zapamtiti da postavljena temperatura zavisi i od mnogih drugih faktora, a preferencije vozača i putnika često su najvažniji kriterijumi.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije