Auto zanimljivosti

Koje boje najbolje drže cijenu automobila

Koje boje najbolje drže cijenu automobila
Foto: Pixabay/SweetMellowChill | Koje boje najbolje drže cijenu automobila

Ako kupujete automobil namjeravajući da ga prodate za tri godine, želite da on zadrži vrijednost. Kako možete da postignete bolju preprodajnu cijenu nakon tri godine? Kupite automobil žute boje.

Žuta možda nije najpopularnija boja za automobil, ali postoji dovoljno ljudi koji žele žutu boju, naspram broja poručenih novih žutih automobila, da učini automobile žute boje poželjnijima od ostalih na tržištu polovnih automobila.

Štaviše, žuta je među najmanje zastupljenim bojama automobila a najčešća je boja za sportske automobile i druga vozila male proizvodnje koja drže cijenu relativno dobro, piše sajt tech-lifestyle.com.

Mnogi bi pomislili da je bijela najsugurniji izbor za spoljašnjost automobila, ako gledamo gubitak vrijednosti. Ispostavilo se da nije.

Bijela je zauzela tek deveto mjesto na listi od 13 boja koju je sastavio portal iSeeCars na osnovu statistike koja je obuhvatila 5,6 miliona novih automobila i 700 hiljada polovnjaka kupljenih i prodatih ili zamijenjenih između 2017. i 2020. godine.

Bež je bila druga "najsigurnija" boja, sa gubitkom vrijednosti od 22,8 odsto za tri godine. Poređenja radi, žuta je za isto vrijeme izgubila 20,4 odsto.

Vrijednost bijelih vozila je opala 38 odsto dok su vozila zlatne boje prošla najgore od svih 13 boja, izgubivši čak 45,6 odsto vrijednosti za tri godine.

Boja vozila je jedna od primarnih odlika koje kupci uzimaju u obzir nakon odabira marke i modela.

S obzirom na to da je preprodajna cijena jedan od bitnijih faktora koji određuje koliko će vas posjedovanje novog vozila "koštati" u konačnom zbiru, kupci bi trebalo da budu pažljivi prilikom odabira boje.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije