Auto zanimljivosti

Koji automobil je vozio Jurij Gagarin?

Koji automobil je vozio Jurij Gagarin?
Foto: y4astkoviu.livejournal.com | Koji automobil je vozio Jurij Gagarin?

Prije gotovo šest decenija, Jurij Gagarin je ušao u istoriju svojim letom u svemir, a uprkos globalnoj popularnosti, o nekim stvarima iz njegovog života i dalje se vrlo malo zna...

Dvanaestog aprila ove godine navršiće se čitavih 58 godina od istorijskog ljeta u svemir Jurija Gagarina, čime je ovaj sovjetski kosmonaut ujedno postao i prvi čovjek u svemiru (zvanično). Veliku popularnost koju je Gagarin za kratko vrijeme stekao širom planete, željeli su da iskoriste mnogi, uključujući i proizvođače automobila.

No, kako je SSSR bio prilično zatvorena država, uz poprilično zategnute odnose sa Zapadom, jednostavno nije priličilo da jedan kosmonaut, član partije, koji dolazi iz radničke porodice, vozi neki prestižni zapadni automobil, dok se u isto vrijeme propagiraju drugačije vrijednosti.

Ipak, prilikom jedne posjete Francuskoj i kompaniji MATRA (Mechanique Aviation Traction), koja je proizvodila dijelove za rakete, Gagarinu je za oko zapao jedan sportski automobil, koji je oblikom podsjećao na neke prestiže modele iz Ferrarijeve "ergele". U pitanju je bio Matra Bonnet Jet VS, kojeg je ova francuska kompanija proizvodila tokom '60-ih.

Primijetili su to i Francuzi, koji su odlučili da Gagarinu, nakon povratka u SSSR, 1965. godine, preko francuske ambasade, poklone upravo ovaj automobil. Tu bi ovoj priči bio srećan kraj da jedan neimenovani jugoslovenski časopis (kakve li ironije!?) nije u izvještaju sa Salona aeronautike u Parizu napisao kako je Gagarin više poklanjao pažnje automobilima nego li avijaciji i raketama!

Naravno, uslijedilo je "političko prekorijevanje" od strane Centralnog komiteta, ali je ipak odlučeno da u cilju očuvanja dobrih odnosa sa Francuskom, ali i što manjeg "talasanja" na domaćoj sceni, Gagarin ostane u posjedu pomenute Matre.

Nažalost, Jurij Gagarin je tragično nastradao u trenažnom letu avionom 1968. godine, iste godine kada je i Matra prestala da proizvodi model Bonnet Jet VS. Automobil je nakon toga završio u muzeju sovjetske kosmonautike, da bi ga na kraju, jedan litvanski kolekcionar otkupio od Jurijeve supruge.

Pomenuta Matra je bila prilično inovativan automobil za to vreme, sa karoserijom od specijalne plastike, zahvaljujući čemu je masa vozila iznosila svega 660 kilograma! Pokretao je prilično slabašan 1,1-litarski benzinski motor iz Renaulta 8 od 70 "konja", ali je zahvaljujući maloj masi, do "stotke" stizala za 13,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 173 km/h.

(topspeed.telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije