Auto zanimljivosti

Koliko brzina utiče na smrtni ishod u saobraćajnim nesrećama?

Koliko brzina utiče na smrtni ishod u saobraćajnim nesrećama?
Foto: N.N. | Koliko brzina utiče na smrtni ishod u saobraćajnim nesrećama?

Broj poginulih veći je na dionicama na kojima nema ograničenja brzine, a to su dijelovi autoputeva koji u Njemačkoj čine 70 odsto ukupne mreže tih saobraćajnica.

U toj zemlji vode se napredna istraživanja saobraćaja, a Državni zavod za statistiku je objavio podatke o tome koliko brzina neprilagođena uslovima na putu zaista utiče na saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Zavod je pažljivo analizirao podatke svih službi koje su uključene u analizu saobraćajnih nesreća i došao je do sljedećih saznanja:

- na dijelovima autoputeva na kojima nema ograničenja brzine smrtno je stradalo 135 ljudi (od ukupno 301 poginulog) zbog brzine neprilagođene uslovima na putu (45 odsto),

- na dionicama gdje postoji ograničenje brzine, poginula je 61 osoba od ukupno 123 žrtve (50 odsto).

Broj poginulih veći je na dionicama na kojima nema ograničenja brzine, ali ti dijelovi autoputeva čine ukupno 70 odsto ukupne putne mreže, pa se ne može izvesti statistički zaključak o njihovoj većoj opasnosti.

Njemački Zavod za statistiku, kao drugi važan uzrok saobraćajnih nesreća na autoputevima navodi neodržavanje razmaka između vozila. Podaci se odnose na statistiku za 2018. godinu.

(AutoPress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije