Auto zanimljivosti

Koliko je potrebno da se ukrade Tesla

Koliko je potrebno da se ukrade Tesla
Foto: Tesla | Koliko je potrebno da se ukrade Tesla
N.N.

Stručnjak za bezbjednost NCC grupe, Sultan Kasim Kan, uspio je da hakuje i otključa Tesla Model Y za samo deset sekundi. Učinio je to uz pomoć laptopa, povezanog relejnog uređaja i malo znanja iz programiranja.

Korišćenje relejnog uređaja može bežično da premosti signal između automobila i pametnog telefona vlasnika (koji djeluje kao daljinski ključ), što dovodi do toga da vozilo misli da je telefon u dometu vozila, iako može biti stotinama metara ili čak kilometrima daleko .

Napad se zasniva na hakovanju mobilnog telefona, ali može da radi i sa daljinskim ključem, koji je zasnovan na Bluetooth ultra niskoj potrošnji energije (BLE).

Procesom može upravljati nekoliko lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan na Internet negde gdje vlasnik boravi (kafe, restoran...). Kada su vlasnik i mobilni telefon/ključ u dometu releja, drugom lopovu treba samo nekoliko sekundi da se odveze.

Kompanija Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom sprovode hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim.

Američki proizvođač je 2018. uveo opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je aktivirana, djeluje kao dodatni bezbjednosni sistem za sprečavanje krađe. Ali pitanje je koliko i ovaj sistem pomaže.

(b92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije