Auto zanimljivosti

Kompanija uspjela proizvesti 90 odsto čišći dizel koji je ujedno i jeftiniji

Kompanija uspjela proizvesti 90 odsto čišći dizel koji je ujedno i jeftiniji
Foto: Ilustracija | Kompanija uspjela proizvesti 90 odsto čišći dizel koji je ujedno i jeftiniji

Druženje vode i goriva u rezervoaru vašeg vozila je kao rasprava dvojice političara s različitim svjetonazorima. Oni jednostavno ne idu zajedno, a to će osjetiti i motor.

Slabije paljenje, nevoljna ubrzanja – samo su neki od simptoma vode u gorivu. Ali čini se da tehnologija pobjeđuje i najveće neprijatelje. Novo gorivo pod nazivom HydroDiesel+ spaja dizel i vodu.

Kompanija Trillion je razvila nanoemulzijsku tehnologiju koja u kapljice dizelskog goriva unosi hemijsku otopinu vode veličine nanometra.

Prednosti ove tehnologije kreću se od nižih troškova do značajnog smanjenja emisija, povećane radne snage motora, veće učinkovitosti goriva i smanjenih učinaka onečišćenja zraka na zdravlje ljudi i životinja. U dizel se ovom metodom miješa oko 20 posto vode.

Što se tiče emisija štetnih plinova, emisije CO2, NOX, SO2 i čađe se smanjuju za 40-90 posto na temelju životnog ciklusa vozila. Naravno, tu je i niža cijena goriva.

Kvaliteta HydroDiesela+ je što za njega distributeri neće trebati novu infrastrukturu, odnosno staru neće morati prenamijeniti. Trillion je razvio SMART Blending Systems, koji su mobilni i brzo ih se implementuje. Mogu se postaviti u blizini mjesta skladištenja za obradu goriva na kraju proizvodnog procesa ili čak na brod da tretiraju gorivo prije prijevoza. Krajnji proizvod ima isti stabilan rok trajanja kao i obično dizelsko gorivo.

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije