Auto zanimljivosti

Kupujete SUV? Pogledajte koliko će vas koštati svaki dan

Kupujete SUV? Pogledajte koliko će vas koštati svaki dan
Foto: Pexels | Kupujete SUV? Pogledajte koliko će vas koštati svaki dan

Izbor krosovera, a posebno SUV vozila, redovno donosi veće troškove vlasništva. Ako postavimo jednačinu sa jasnim varijablama, stvari su sasvim očigledne.

Nazovite to kako želite: moćna pojava, uzdignuta pozicija, robustan izgled, ali na kraju sve to simbolizuje snagu, prenosi Index.

Mnogi se pitaju po kojoj cijeni dolazi takav izbor kada se svedu računu, a u njemačkom auto-klubu ADAC su to veoma precizno ocijenili. Vodili su računa o svemu, od potrošnje goriva, servisa, amortizacije, do osiguranja i troškova pranja vozila.

A sve te stavke sa sobom nose znatno veće iznose u odnosu na kompaktne putničke automobile. Studija u nastavku daje procjenu kupovine i troškova posjedovanja automobila u Njemačkoj, tokom pet godina i ukupno pređenih 75.000 km. Ovo istraživanje daje dobar uvid u situaciju.

Od 37,5 centi po kilometru

Najjeftiniji model dolazi iz svijeta mikro automobila, a tu je i dalje najbolji Aygo X. Iako primjetno skuplji od svog urbanog prethodnika, ovaj simpatični krosover sa malim 1.0 motorom startuje po najnižoj cijeni i u Njemačkoj vlasnika košta u prosjeku 469 evra/mjesečno ili 37,5 centi/km.

Slijedi Suzuki Ignis sa nešto višom cijenom vlasništva (433 evra/mjesečno, 38,9 centi/km), a zatim dolazi nekoliko članova koncerna Volkswagen.

Zanimljivo je da 10 najjeftinijih SUV/krosovera ne prelaze cijenu od 45 centi po km, odnosno 562 evra mjesečno, uz napomenu da među njima ima i modela pristojnih dimenzija kao što je Renault Captur.

Dacia Duster predvodi nižu srednju klasu

Najzanimljiviji segment koji većina kupaca na kraju izabere kreće modelom Dacia Duster. Model opremljen benzinskim motorom sa TNG instalacijom nema konkurenciju sa veoma niskom početnom cijenom. Mjesečno košta 491 evro ili 39,4 centa po pređenom kilometru.

Citroen C4 i Volkswagen T-Roc su ispod pola evra po kilometru, dok su nešto skuplji Kia XCeed 1.0 T-GDI i Nissan Qashqai 1.3 DIG-T.

Svi oni iz kućnog budžeta uzimaju i do 669 evra mjesečno, a posebno treba pomenuti najudobniji Citroen C5 Aircross Puretech 130, koji startuje od 25.300 evra, a nudi primjeren komfor uz, doduše, prilično veliki pad vrednost.

Srednja klasa nije jeftina

Dovoljno je reći da je najjeftinija opcija u Njemačkoj Seat Tarraco 1.5 TSI, koji počinje od 37.770 evra, a ima mjesečnu cijenu od 754 evra i košta vlasnika 60,4 centa po kilometru.

Odmah do njega su dva modela brenda Peugeot, 408 i 5008, oba opremljena slabim 1.2 motorima. U vrhu su Toyota RAV4 2.5 Hybrid i Subaru Forester 2.0 ie. Pošteno je reći da neki električni modeli ovde ulaze u konkurenciju, a cijena desetoplasiranog, Hyundaija IONIQ 5 iznosi 823 evra mjesečno ili 65,9 centi/km.

Koliko košta visoka klasa?

Ako ste se ikada zapitali koliko zaista košta vlasnike da se voze u skupim SUV modelima kojima paradiraju gradskim ulicama, često vozeći kao lokalni šerifi, stvari su prilično jasne. Svaki pređeni kilometar koštaće ih više od jednog evra.

Izuzimaju se dva najjeftinija, Toyota Highlander sa hibridnim pogonom i električna Kia EV9, ali ih ovakav profil kupaca kod nas ne kupuje često. Svi ostali ih ne mogu ni priuštiti. Za građane dubljeg džepa, mnogo je interesantniji Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI na 5. mjestu, koji mjesečno košta 1.303 evra, odnosno 104 centa po kilometru, uprkos potrošnji od 8 l/100 km.

Zanimljivo je da su svi ostali modeli visoke klase u prvih 10 električni modeli ili plug-in hibridi. Nema ni traga ogromnim benzinskim motorima, ali ni ekonomičnim dizelašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije