Auto zanimljivosti

Lada Granta slavi deseti rođendan

Lada Granta slavi deseti rođendan
Foto: Lada promo | Lada Granta slavi deseti rođendan
N.N.

Ruski model je čitavu deceniju na tržištu.

Proizvodnja Ladine Grante startovala je 29. novembra 2011. godine u fabrici u Toljatiju. Nakon toga zbog popularnosti ovog vozila i drugi pogoni su počeli sa proizvodnjom. Tako se Granta od 2014. do 2018. godine montirala i u Iževsku, a fabrike gdje se proizvodi ovaj ruski automobil postoje i u Egiptu, Uzbekistanu i Kazahstanu.

Granta je isprva bila dostupna samo u limuzinskom izdanju, da bi mu se 2014. godine pridružio i liftbek. Restilizacijom od prije tri godine pojavile su se nove verzije - hečbek i karavan (nekadašnja Lada Kalina).

Računajući prodajne rezultate za period od januara do oktobra ove godine Granta je najpopularniji automobil u Rusiji. No, s obzirom na veliki rast prodaje sestrinske Veste, sasvim je moguće da potonji model na kraju godine bude na tronu. Recimo, u oktobru je na Ladinom matičnom tržištu Granta upisala blizu 7.300 registracija, dok se za Vestu riješilo gotovo 10.300 potrošača. Ipak, u ukupnom izboru ove godine prva navedena ima preko 98.000 registracija, dok je Vesta indeksirala više od 93.000.

Inače, Granta je bila najprodavaniji automobil na domaćem tržištu u više navrata - 2013, 2014, 2015, 2019, i 2020. godine. Mnogi ovakav uspjeh Ladinog vozila pripisuju izuzetno pristupačnoj cijeni. Naime, u ovom trenutku, taj automobil u Rusiji ima početnu cijenu od 560.000 rubalja, što je nekih 6.665 evra prema današnjem kursu, prenosi AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije