Auto zanimljivosti

Liliumov leteći taksi na probnom letu

Liliumov leteći taksi na probnom letu
Foto: N.N. | Liliumov leteći taksi na probnom letu

​Među brojnim startapovima koji razvijaju leteće taksije nalazi se i firma Lilium koja razvija svoju letjelicu koja može da vertikalno uzleti i sleti, lebdi i zatim leti kao avion.

Konačni cilj je da se proizvede električni leteći taksi koji će biti u stanju da prevozi pet putnika na kratke udaljenosti bez zagađivanja okoline. Za razliku od mnogih sličnih projekata, njihov taksi je poletio, iako za sada ne može ništa drugo osim da malo lebdi.

Pogonski sistem ove letjelice se sastoji od 36 električnih jet motora integrisanih u krila i rep koji pri uzletanju stoje u vertikalnom položaju, a kada "taksi" stigne na određenu visinu okreću se za 90 stepeni, kako bi omogućili horizontalni let.

Drugim riječima, letjelica uzleće poput drona, a zatim koristi krila poput aviona, što omogućava let brzinom većom od 300 km/h korišćenjem samo 10 odsto ukupne snage koja iznosi 2000 konjskih snaga.

Letjelica će imati mogućnost autonomnog leta, ali Lilum želi da u njoj sjedi "taksista" koji će prevoziti putnike i odgovarati za njihovu bezbjednost. Letjelica čeka odobrenje Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i zatim će ga zatražiti i od američke FAA.

Firma namjerava da svoje taksi usluge naplaćuje oko 70 dolara za letove vazdušne udaljenosti do 20 km, a svoju komercijalnu uslugu želi da pokrene do 2025. godine.

(SEEbiz/Vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije