Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Lincoln sahranio dva vlasnika, sada traži novog

Lincoln sahranio dva vlasnika, sada traži novog
Foto: Printscreen YouTube | Lincoln sahranio dva vlasnika, sada traži novog
N.N.

Lincoln je u Americi pojam za luksuzno vozilo, a među njima Continental ima posebno mjesto.

Konkretan primjerak je Mark VI, a proizveden je 1980. godine. Sve to ne zvuči previše zanimljivo ako niste obožavalac ovakvih automobila. Bar dok ne kažemo da je auto doslovno nov, s tek nešto više od 2.500 pređenih kilometara.

Kako kaže prodavac, Vanguard Motor Sales, i ovaj auto ima svoju priču. Prvi vlasnik automobila je prešao 2.400 km i onda iznenada umro. Od tada je stajao u grijanoj garaži sve dok ga prvotni prodavac, Pfeifer Linkoln, nije nazad otkupio. Oni su ga lagano osvježili ugradivši nove pojaseve, akumulator i prilagodili klimatizaciju novim rashladnom plinu. Auto je potom 2012. godine prodan jednom penzioneru koji ga je čuvao u garaži. Dvije godine kasnije je i on umro, a porodica je nastavila auto čuvati u garaži. Sada je konačno stigao u prodaju i traži vlasnika, po mogućnosti nekoga ko voli voziti i ne planira skoro umrijeti.

Šalu na stranu, radi se o svjedoku nekadašnjih vremena kada su hrom, drvo i koža bili sinonim luksuza, a CB stanica, čatiri zvučnika i kasetofon bili dovoljno za pojam infotainmenta. Spomenimo i digitalnu ploču s instrumentima. Da, Lincoln ju je imao 1980.

Ispod haube je klasik koji još dugo neće stati, bar dok ima benzina u prodaji. Pokreće ga 5.8 v8 stroj koji nudi 142 KS i 359 Nm. Mjenjač je naravno automatski, s četiri stepena prenosa.

I konačno cijena, diler ovog Lincolna nudi za 27.900 dolara.

(index.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije