Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Litvanci voze najstarije automobile u EU, a ko vozi najmlađe?

Litvanci voze najstarije automobile u EU, a ko vozi najmlađe?
Foto: Image by Pexels from Pixabay | Litvanci voze najstarije automobile u EU, a ko vozi najmlađe?
Tanjug

Najstarije automobile u Evropskoj uniji voze Litvanci, a najmlađe Luksemburžani, pokazuje analiza Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) o prosječnoj starosti vozila u Evropi.

Prosječna starost evropskog voznog parka je 10,8 godina za automobile, 10,9 godina za kombije, 12,4 godine za kamione i 11,4 godine za autobuse, prenosi portal Carscoops.com.

Ove brojke variraju od zemlje do zemlje, a naročito od regiona do regiona, jer su kupci iz istočne Evrope skloni da svoje četvorotočkaše voze mnogo duže nego zapadnjaci.

Kad je riječ samo o putničkim vozilima, Luksemburg i Austrija imaju najmlađe automobilske flote u Evropi prosječne starosti 6,4, odnosno 8,2 godine, respektivno.

Na suprotnoj strani spektra su Litvanci, koji voze automobile prosječne starosti 16,9 godina, Estonci (16,7 godina) i Rumuni (16,3 godine). Grčka i Češka takođe imaju prilično stare flote, sa prosjekom 15,7 i 14,8 godina, respektivno.

Što se tiče zapadne Evrope, prosječna starost putničkih vozila u Francuskoj i Belgiji je 9,0 godina, u Danskoj 8,8, Njemačkoj 9,5 i Švedskoj 9,9 godina.

Od zemalja iz okruženja, automobilski vozni park u Sloveniji ima u prosjeku 10,1 godinu, a u Hrvatskoj 12,6 godina.

Vozači u južnoj Evropi, u Italiji, Španiji i Portugaliji, takođe zadržavaju svoje automobile duže od proseka u EU od 10,8 godina, pri čemu se starost njihovih flota kreće od 11,3, 12,4 do 12,9 godina, respektivno.

Portal napominje da je ACEA ovaj izvještaj sastavila prošle godine, tako da, iako studija možda nije savršeno tačna za 2020. godinu, sa statističkog stanovišta je i dalje veoma zanimljiva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije