Auto zanimljivosti

Ljekarka objasnila kako trudnice treba da vežu pojas

Ljekarka objasnila kako trudnice treba da vežu pojas
Foto: Pixnio / Ilustracija | Ljekarka objasnila kako trudnice treba da vežu pojas

Oduvijek smo mislili da je vezanje pojasa u automobilu prilično jednostavna stvar, ali ispostavilo se da neki od nas to možda rade pogrešno.

Prema riječima specijaliste hitne medicine, ako ste trudni, postoji vrlo specifičan način na koji biste trebali vezati pojas kako biste zaštitili svoju bebu. U objavi na TikToku dr Keti, koja ima više od 133.000 pratilaca, objasnila je najsigurniji način vezanja pojasa tako da ga namjestite oko trudničkog stomaka.

Odlučila je da podijeli savjet nakon što je na hitnoj upoznala buduću mamu koja je učestvovala u saobraćajnoj nezgodi.

Keti, koja je i sama trenutno trudna, rekla je:

"Radila sam u hitnoj službi i brinula sam o mladoj dami koja je bila u trećem tromjesečju trudnoće, a nažalost je imala saobraćajnu nezgodu. Kao dio svoje procjene pitala sam je je li se vezala sigurnosnim pojasom te je rekla da jeste. I sinulo mi je da možda ne znaju svi koji je najsigurniji način vezanja pojasa u automobilu tokom trudnoće", objasnila je Ketiu svom videu.

Naime, pojas nikada ne bi trebalo da ide preko trudničkog stomaka, nego oko njega.

"Takođe biste trebali sjedište udaljiti što više od volana jer je sigurnije. Tako se minimalizuje uticaj zračnih jastuka koji udaraju u vas i vaš trudnički stomak ako se aktiviraju", dodala je.

Dodala je i da "ako ste tokom trudnoće učestvovali u saobraćajnoj nezgodi, bez obzira na to koliko mala bila, morate otići do svog opstetričara ili primalje jer čak i manje nezgode mogu za vas stvoriti komplikacije."

Njen TikTok video brzo je postao viralan, pregledan je više od 70.000 puta i prikupio je hiljade lajkova, kao i brojne komentare.

"To su me naučili dva sata prije nego što sam u 22. sedmici doživjela tešku saobraćajnu nesreću. To je doslovno spasilo život moga sina", napisala je jedna mama, prenosi "Index.hr".

@dr.katie.h

Safety first!! Share this with a pregnant person to raise awareness! #pregnancytips #caraccident #seatbeltcheck #cartiktok #pregnancyjourney #34weeks

 original sound - Dr Katie

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije