Auto zanimljivosti

Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika

Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika
Foto: N.N. | Lotus će se praviti i u Kini, gradi se nova fabrika
N.N.

Vlasnik Lotusa, kineski Geely, otvoriće novu fabriku u gradu Vuhanu vrednu 1,3 milijarde dolara, u kojoj planira da proizvodi modele ove britanske automobilske marke.

U Vuhanu se najvjerovatnije neće izrađivati samo Lotus automobilil, s obzirom da je fabrika projektovana za kapacitet od 150.000 vozila godišnje, pa se očekuje da će najveći dio proizvodnje činiti modeli neke druge marke u vlasništvu kompanije Geely.

Kineska kompanija nije iznijela više detalja, a najvljeno je da će informacije o tome koji će se sve modeli praviti u novom pogonu biti objavljene naknadno, prenosi Rojters.

Lotus sve svoje modele trenutno izrađuje u Norfolku, u Engleskoj, a Geely će i u tu fabriku investirati značajnu sumu novca - oko 1,9 milijardi dolara.

Ranije se spekulisalo da će Lotus nastaviti sa proizvodi sportske automobile u Norfolku, dok bi se u Kini pravio prethodno najvljeni SUV model. Međutim, moguće je da će pored SUV-a Lotus u kinesku fabriku preseliti i proizvodnju još nekog od postojećih ili budućih modela.

Geely vjeruje da lansiranje većih vozila, kao što su SUV modeli, neće nauditi imidžu Lotusa, pozivajući se na primer Porschea koji još od 2002. sa velikim uspjehom prodaje SUV Cayenne.

Cayenne, a zatim i Macan, doveli su do značajnog rasta prodaje vozila marke Porsche, pri čemu nisu zapostavljeni klasični sportski automobili, kao što je legendarna 911-ica.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije