Auto zanimljivosti

Manje snage za automobile zbog ekoloških razloga

Manje snage za automobile zbog ekoloških razloga
Foto: Dodge promo | Manje snage za automobile zbog ekoloških razloga

Ukoliko ste ljubitelj američke automobilske škole, posebno po pitanju istorijskih lekcija, onda sigurno znate kroz kakvu krizu su njegovi proizvođači prošli tokom ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka.

To se konkretno odnosi na gubitak snage nekih veoma čuvenih motora, najviše zbog novih zakona o izduvnim gasovima i želje da takvi benzinci mogu da sagorijevaju i gorivo niže oktanske vrijednosti.

Kada je debitovao 1970. godine razvijao je 450 konjskih snaga.

Godinu dana kasnije se našao i ispod haube mog ličnog modela El Camino, ali je bio za čak 85 "grla" slabiji.

Do 1976. godine, koja je ujedno bila njegova posljednja na tržištu, snaga je iznosila svega 225 "konja". Tokom šest godina ugradnje to je ostao isti motor, ali razlika u snazi koju je razvijao je bila tačno dvostruka.

Kako nam se čini, sprema se nova "revolucija" po pitanju snižavanja snage modernih benzinaca baš zbog sve strožijih zakona o izduvnim gasovima.

Ford je objavio da će njegov 5,0-litarski motor pod kodnom oznakom Coyote naredne godine razvijati 450 konjskih snaga u konfiguraciji GT, odnosno 470 "grla" u moćnijem izdanju Mach 1. To je za deset "konja" manje nego godinu dana ranije, a maksimalni obrtni momenat od 556 Nm je takođe za 14 Nm niži u poređenju sa 2021. godinom. Kupac i dalje može da bira između šestostepenog manuelnog ili desetostepenog automatskog mjenjača.

Spomenućemo da je Shelby GT500 zadržao svojih 760 konjskih snaga iz 5,2-litarskog motora sa kompresorom. Na pitanje novinara šta se tačno izmjenilo, američki proizvođač vozila nije ulazio previše u detalje, već je samo rekao kako je američka vlada promovisala nove zakone i da će biti sve teže zadovoljiti standarde.

Ovaj potez nije kompletno neočekivan pošto se ove teme nedavno dotakla i korporacija Fiat-Chrysler i izjavila kako njen čuveni Hellcat motor iz istog razloga odbrojava svoje posljednje dane. Publika još uvijek može da ga naruči, ali je samo pitanje dana kada će najmoćniji Dodge pokretati električni agregat umjesto onoga na benzin.

Ruku na srce, možda je još uvijek prerano za paniku pošto ipak pričamo o samo deset konjskih snaga manje, ali istovremeno teško je ne uraditi poređenje s periodom od prije pet decenija. I tako je sve počelo, mirno i preko noći prije nego što se pretvorilo u agoniju koja će trajati sve do kraja 20. vijeka. Ako ništa drugo, uživajte u mirisu sagorijevanja benzina i zvuku V8 motora jer je teško znati kada će nam se opet ukazati prilika, piše AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije