Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Maruti 800 nastao je po uzoru na Volkswagen Bubu

Maruti 800 nastao je po uzoru na Volkswagen Bubu
Foto: Screenshot | Maruti 800 nastao je po uzoru na Volkswagen Bubu
N.N.

Indira Gandi, premijerka Indije, željela je stvoriti automobil za narod, po uzoru na Volkswagen Bubu, te je tako nastao Maruti 800.

Jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, Indira Gandi, premijerka Indije od 1966. do 1977. i od 1980. do 1984. godine, imala je veliku želju motorizovati svoje sugrađane. Ideja o narodnom automobilu koja je izrodila Volkswagen Bubu bila joj je glavna inspiracija. Sanjaj Gandi, njen sin i političar, bio je zadužen za provođenje ideje u stvarnost.

Prije nego li je dogovorio saradnju sa Suzukijem Sanjaj Gandi s idejom stvaranja indijske verzije narodnog automobila obratio se Volkswagenu. Ali, u konačnim pregovorima Nijemci nisu baš bili fleksibilni po pitanju prilagodne dizajna nekome od postojećih modela pa je ugovor naposljetku potpisao Suzuki.

Na temeljima Suzukija 796 nastao je Maruti 800, koji je trebao motorizovati Indiju i u tome je u dobroj mjeri i uspio. Naime, u 30 godina proizvodnje, od 1983. do 2013. godine, prodano ih je 2,7 miliona. Na listi automobila koji su se najduže neprekinuto proizvodili u Indiji prvo mjesto drži Hindustan Ambassador, a na drugom je Maruti 800.

Kontroverzna politička karijera Indire Gandi naprasno je prekinuta atentatom koji su izveli Sikijski zavjernici 31. oktobra 1984. godine, prenosi autopress.hr.

Maruti 800 prodavao se i izvan granica Indije. Razmjerno ga se često moglo vidjeti i na našim prostorima. Glavne osobine bile su mu cijena, solidna prostranost obzirom na vanjske gabarite, jednostavna i pouzdana mehanika jeftina za održavanje i prilično izdržljiv 0.8-litreni benzinac sa 35 KS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije