Auto zanimljivosti

Meksikanci pokupovali rekordan broj blindiranih vozila

Meksikanci pokupovali rekordan broj blindiranih vozila
Foto: B92 | Meksikanci pokupovali rekordan broj blindiranih vozila

U zemlji u kojoj se u 2017. dogodilo preko 25.000 ubistava, prodaja automobila sa balističkom zaštitom doživela je procvat.

Talas kriminala koji je zahvatio Meksiko posljednjih godina ne jenjava, a rekordan broj ubistava iz prošle godine preti da bude nadmašen u 2018.

Kao posljedica ogromnog broja ubistava, porasla je i tražnja za automobilima koji bi donekle pružili zaštitu onima koji se osjećaju ugroženim i koji se plaše napada vatrenim oružjem.

U 2018. zabilježen je rast kupovine blindiranih vozila za 10%, na 3.284 vozila.

Tražnja za automobilima "otpornim na metke" je tolika da su proizvođači počeli da izrađuju ova specifična vozila u svojim meksičkim fabrikama.

Tako je Audi počeo da sklapa blindiranu verziju SUV-a Q5 u Meksiku i da ga u toj zemlji prodaje po cijeni od 87.000 dolara, što je za vlasnike jeftinije nego da taj posao prepuste firmama koje se bave modifikacijom fabričkih modela u oklopljena vozila.

Procjenjuje se da kupci na taj način uštede i do 10.000 dolara, a pritom zadržavaju fabričku garanciju na svoj automobil.

Oklopljena vozila ne kupuju samo oni koji se plaše da će ih neko ubiti iz vatrenog oružja, već i pojedinici i firme koji strahuju od otmice ili pljačke.

Vlasnik kompanije za obezbjeđenje, Arturo Avila, tvrdi da su više puta bili žrtva napada i pljačke i da sada njegova firma koristi isključivo blindirana vozila u Meksiko Sitiju.

"Jedan od zločina koji nas najviše pogađa je kidnapovanje. Toga se najviše plašimo", kaže Avila.

U 2017. godini Meksiko je označen kao druga najopasnija zemlja u svetu od strane Međunarodnog instituta za strateške studije.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije