Auto zanimljivosti

Mercedesov prvi SUV debitovao prije 25 godina

Mercedesov prvi SUV debitovao prije 25 godina
Foto: wikipedia.org | Mercedesov prvi SUV debitovao je prije 25 godina

Za samo četvrt vijeka njemački proizvođač stigao je do čak sedam SUV/krosover modela u svojoj gami.

Mercedes danas nudi veliki izbor kupcima premijum SUV vozila, od kompaktnog GLA do najvećeg GLS, ali ne tako davno proizvođaču iz Štutgarta ova vrsta vozila je bila potpuno strana.

Istina, od 1979. Mercedes proizvodi G klasu, ali u pitanju je klasični terenac koji ima drugačiju namjenu od SUV modela.

Ranih devedesetih, u kompaniji dolaze na ideju da naprave vozilo koje bi nudilo udobnost i luksuz ravan njihovim putničkim automobilima, a uz to bi moglo da se koristi i za "off-road".

Rad na potpuno novom vozilu počinje 1993, a tri godine kasnije, početkom 1996, na auto-salonu u Detroitu predstavljen je koncept AAVision (All Activity Vehicle).

AAVision je bio osnova za prvi produkcijski SUV nemačkog proizvođača, buduću M klasu. Spoljašnjost automobila, naročito njegov prednji deo, veoma podsjeća na kasniji serijski model.

Koncept je bio opremljen gumama za terensku vožnju, a rezervni točak se nalazio u vratima prtljažnjika koja su se otvarala bočno.

Produkcijski Mercedes M klase imao je premijeru u maju 1997. i pravio se u, tada novoj, fabrici u Alabami, SAD. Kasnije je počela proizvodnja i u Gracu, u Austriji.

Prvi Mercedesov SUV pokazao se kao uspješan model, pa je već naredne, 1998. samo na američkom tržištu prodato 43.134 primerka.

M klasa je 2015. preimenovana i danas se prodaje pod oznakom - GLE, a dostupna je i u Coupe varijanti.

Aktuelna generacija je četvrta po redu a od početka proizvodnje do sada je prodata u preko 2 miliona primjeraka.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije