Auto zanimljivosti

Mijenjanje ulja na 30.000 km - da ili ne?

Mijenjanje ulja na 30.000 km - da ili ne?
Foto: Wikipedia | Menjanje ulja na 30.000 km - da ili ne?

Mnogi proizvođači automobila danas propisuju servisni interval na 30.000 km. Koliko je to izvodljivo u realnim uslovima vožnje, istraživao je sajt Polovni automobili.

Odakle nam uopšte ideja da neko mijenja ulje na čak 30.000 km? Mnogim vozačima ovo djeluje smiješno.

Odgovor - mnogi proizvođači su propisali servisni interval na 30.000 km. To znači da se mali servis, odnosno zamjena ulja obavlja na pređenih 30.000 kilometara.

Riječ je o novijim automobilima, koji koriste isključivo sintetičko ulje. Takođe, govorimo o vozilima koja su prešla "manje" kilometraže.

Ipak, neki proizvođači automobila i ulja, kao i serviseri, savjetuju da se skrati interval zamjene kada auto pređe npr. 200.000 km.

Zar ovlašćenim servisima nije u interesu da češće rade male servise i tako više zarade?

Naravno da im je u interesu. Međutim, proizvođači automobila određuju na koliko kilometara se mijenja ulje, a ne servisi. A jedna od strategija proizvođača automobila da povećaju prodaju jeste da kupce novih automobila ubijede da će imati manje troškove održavanja.

Ne zaboravite da vozači u inostranstvu obično voze više od nas, kao i da velike firme imaju čitave flote vozila i da se procjenjuje koliko će koštati njihovo održavanje. Ako je servis na 30.000 km umjesto na 15.000 km, ta ušteda nekoga može da privuče da kupi auto.

Na primjer, ukoliko auto godišnje prelazi 30.000 km, to znači da će za četiri godine samo četiri puta mijenjati ulje umjesto osam puta.

Kupili ste nov auto i radujete se što servis radite na svakih 30.000 km

Kupite nov auto i radujete se što pare za mali servis treba da dajete tek na svakih 30.000 km.

Ne zaboravite da vlasnik mora da ide u ovlašćeni servis (tamo je malo skuplje) i to sljedećih ko zna koliko godina, pošto ga je vjerovatno uzeo na kredit.

Čak i ako ga je uzeo za keš, tu su danas garantni rokovi od tri, četiri ili pet godina. Naravno, vlasnika niko ne primorava u tom slučaju da ide u ovlašćeni servis, ali - da li je vrijedno rizika?

Uzbuna - treperi lampica za ulje!

Na "novom" automobilu poslije 10.000 km počne da treperi lampica za ulje. Vi provjerite nivo ulja - ima ga dovoljno.

Bez brige, auto je pod garancijom. Odete u servis da riješe problem. Međutim, tamo vam kažu da treba da se mijenja motorno ulje.

"Šta da se mijenja?! Mali servis je na 30.000 kilometara."

Dobijate odgovor da je automobil registrovao da je ulje izgubilo odgovarajuća svojstva i da ga treba zamijeniti. Naravno, o vašem trošku.

"Ma kakva, svojstva - piše da se ulje mijenja na 30.000 kilometara!"

Ipak, serviseri su u pravu. Ako auto "kaže" da ulje mora da se mijenja, onda mora da se mijenja...

Dobro, u ovom slučaju mijenjate samo ulje i filter ulja. Ne plaćate filtere vazduha i kabine.

O čemu je ovdje riječ?

Zaboravimo za sada ovaj primjer i to šta auto "kaže".

Stvar je u tome što taj servisni interval od 30.000 km praktično važi ako se auto vozi u idealnim uslovima.

Ako se vozi u otežanim uslovima, servisni interval treba prepoloviti - na 15.000 km.

Ovo "upozorenje" piše u bukvalno svakom uputstvu za automobil, ali malo vozača to pročita.

Ne piše u svakom uputstvu da interval treba prepoloviti, ali u svakom postoji napomena i objašnjenje koliko bi trebalo skratiti period između mijenjanja ulja, odnosno malih servisa, šta se smatra otežanim uslovima vožnje i slično.

Zato uzmite uputstvo za svoj auto i pročitajte.

Šta su to otežani uslovi zbog kojih treba prepoloviti servisni interval?

Proizvođači automobila u uputstvima navode razne primjere za otežane uslove vožnje, kao i koliko bi u takvim uslovima trebalo skratiti interval zamjene ulja.

Neki primjeri:

• učestala vožnja na kratkim relacijama (naročito zimi), kada motor ne stigne da se ugrije

• gradska vožnja - što više stani-kreni vožnje, naročito pri visokim spoljašnjim temperaturama, to gore po motor

• mnogo hladnih startova

• mnogo rada u leru (npr. 50% vremena)

• duga vožnja pri niskim obrtajima

• oštra/sportska vožnja

• vuča teške prikolice

• rijetko korišćenje vozila (vjerovali ili ne)

Ima još raznih primjera, a i na razne načine se definišu otežani uslovi. Dodajmo i da korišćenjem dizel vozila uglavnom za gradsku vožnju, dolazi do češće potrebe za regeneracijom DPF filtera.

Pošto u gradu bukvalno nikada ne možete da postignete uslove za pasivnu regeneraciju, dolazi do aktivne regeneracije.

To podrazumijeva ubrizgavanje više goriva da bi se podigla temperatura u DPF-u. Međutim, nešto od tog goriva prolazi iz cilindra i stiže u motorno ulje.

Situacija se pogoršava ako prekidate aktivnu regeneraciju npr. gašenjem auta.

Dizel u velikoj mjeri negativno utiče na motorno ulje. Stoga savremeni automobili imaju sistem za upozorenje koji javlja kada je ulje suviše zagađeno gorivom (dizelom).

Problem razrjeđivanja ulja gorivom javlja se i kod benzinaca. Uglavnom, koliko će goriva dospjeti u ulje zavisi od automobila do automobila, od motora do motora, od načina i uslova vožnje, stanja DPF-a, stanja karika...

Zašto su hladni startovi toliko štetni po stanje motornog ulja?

Zato što hladan motor ne koristi optimalnu smješu goriva i vazduha, već takvu koja nema optimalno sagorijevanje - zbog toga se stvaraju čestice čađi, odnosno stvara ih se znatno više nego inače, u zavisnosti od generacije, konstrukcije i vrste motora.

Čestice čađi stižu do motornog ulja. One mogu da se ponašaju abrazivno, odnosno bukvalno "šmirglaju" površine kojima bi čisto ulje trebalo da obezbijedi da uz što manje trenje klize jedna preko druge.

Dakle, što više hladnih startova, to će više čađi završiti u ulju.

Skraćuje se i životni vek lanca

Koliko puta ste čuli "ima lanac, nema veliki servis".

Lanac ipak nije vječan. On vremenom strada. Postoje i slučajevi da puca, mada izuzetno rijetko.

Kod nekih automobila je i predviđeno da se mijenja na određenoj kilometraži. Međutim, ono što je važno jeste to da se lanac podmazuje motornim uljem.

Ukoliko u ulju ima čestica čađi i raznih nečistoća, one se ponašaju abrazivno i vremenom dolazi do raznih negativnih efekata.

Vratimo se na primjer vozača koji se razočarao kada je shvatio da će morati da mijenja ulje onda kada mu auto "kaže", a ne na 30.000 kilometara.

Pitanje je - kako auto zna u kakvom je stanju motorno ulje? Neki automobili rade to ovako - njihov kompjuter uzima u obzir razne faktore vožnje i na osnovu njih procjenjuje kada je vrijeme za zamjenu ulja.

Među te faktore spadaju npr. pređena kilometraža, varijacije temperature ulja i vrijeme rada motora sa određenom temperaturom ulja, spoljašnja temperatura, vrijjeme rada u mestu, broj hladnih startova...

Ali postoji i način da se direktno provjerava stanje ulja uz pomoć senzora. Ovi senzori mogu da provjere kontaminiranost ulja česticama čađi, gorivom, viskoznost, prisustvo vode...

Proizvođači koriste različite načine da riješe ovaj problem, a mnogi koriste kombinaciju procjene kompjutera i podatke sa senzora.

Kada auto procijeni da je vrijeme za zamjenu ulja, obavijestiće vozača - npr. treperenjem lampice za nizak nivo ulja. Ako ignorišete treperenje lampice, nakon nekog vremena ona će početi konstantno da svijetli, možda i uz prateću poruku kao što je "Change Engine Oil Soon".

Auto može da ode i u "sejf-mod", i da, na primjer, ograniči broj obrtaja na 3.000 o/min, da bi se zaštitio motor.

Ako ste i dalje tvrdoglavi, nakon određenog broja kilometara, maksimalan broj obrtaja može da padne na 1.500 o/min.

Kod nekih automobila možete da vidite procjenu koliko vam je još ostalo do sljedeće zamjene ulja, na osnovu vašeg stila i uslova vožnje, kao i drugih faktora.

Naravno, da bi ovo funkcionisalo, svaki put kad se mijenja ulje, mora da se obavi resetovanje.

Šta je sa onim automobilima koji ne upozoravaju kada treba da se mijenja ulje?

U tom slučaju, ostaje na vozaču da sam procijeni na osnovu svoje vožnje kada bi trebalo da mijenja ulje.

Mnogi se čvrsto drže "obećanih" 30.000 kilometara, drugi prepolove period zamjene ako mnogo voze po gradu i u drugim teškim uslovima...

Uglavnom, tako može doći do situacije da je samo četiri puta mijenjano ulje na automobilu koji je prešao 120.000 km zato što vlasnik nije pročitao uputstvo, već je slijepo pratio savjet o 30.000 km, a njegov auto nije imao nikakav sistem upozorenja.

Zaključak

Mijenjanje ulja na 30.000 km je vjerovatno potpuno "bezbjedno" ukoliko uglavnom vozite na otvorenom putu, pri konstantnoj brzini i broju obrtaja, koristite kvalitetno originalno ulje i izbjegavate sve stavke koje su nabrojane kod "otežanih uslova".

Ali rijetko koji vozač je te sreće.

Dakle, ne postoji univerzalna/idealna kilometraža na kojoj treba mijenjati ulje.

Da ne bi bilo nesporazuma, uzmite uputstvo za svoj auto i pročitajte dio o servisiranju, odnosno o mijenjanju motornog ulja. Pročitajte pažljivo - do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije