Auto zanimljivosti

Može li lišće na vozilu da ošteti lak i boju

Može li lišće na vozilu da ošteti lak i boju
Foto: Unsplash/Viktoriia Filipchenko | Može li lišće na vozilu da ošteti lak i boju

Jesen je godišnje doba koje karakteriše opadanje lišća. Znamo da ono nije poželjno na asfaltu jer može dovesti do proklizavanja točkova i samim tim opasnih situacija. Međutim, šta ako se nađe na automobilu?

Da li ga treba odmah ukloniti ili ga ostaviti?

Ako ste se odlučili za uklanjanje, donijeli ste dobru odluku, jer lišće može oštetiti vozilo. Doduše, nije agresivno kao ptičji izmet, ali vremenom ipak može da napravi štetu. Nekoliko listova ili hipotetička situacija koja podrazumijeva da je kompletno vozilo pokriveno lišćem nekoliko sati, neće nauditi automobilu.

Međutim kada se lišće, nevezano za količinu, zadrži na vozilu danima ili pak nedjeljama, to je sasvim drugačiji slučaj. U zavisnosti od vrste drveta s kojeg lišće opada, varira i intenzitet negativnog uticaja. Još uvijek čekamo neku studiju koja će nam pokazati "koje je lišće gore od drugog", ali to trenutno nije važno, pišu Vrele Gume.

Svo lišće sadrži biljne sokove i određeni stepen kiselosti. Potonja stavka predstavlja prijetnju po boju i lak, ali i prvonaveden nije poželjna na svoj način.

Vlažno lišće, koje može da se nađe na vozilima poslije kiše, ostaviće tragove prašine nakon sušenja. U isto vrijeme, ono će ispustiti sokove, nataložen polen i kiselinu. Kiselina može da nagrize boju, dok su biljni sokovi ljepljivi i takođe mogu imati negativan uticaj na finiš. Sokovi mogu da se uklone alkoholom i mekom tkaninom ili sredstvom predviđenim za to. Najbolja moguća solucija je ne parkirati ispod drveta, ili ukoliko parkirate često ispod istog drveta, provjerite da li lišće ostavlja biljne sokove krajem ljeta i početkom jeseni. Prepoznaćete ih po ljepljivosti i time što podsjećaju na vosak.

Ako je vaše vozilo često prekriveno lišćem, najbolje što možete uraditi je da ga uklonite što je prije moguće. Izbjegavajte situaciju u kojoj ćete ostaviti automobil više dana ispod drveta, jer dodatna kiša može dovesti do truljenja lišća što dodatno otežava stvari.

Nemojte uklanjati lišće metlom, jer to može izazvati sitne ogrebotine na laku. Koristite sopstvene ruke. Mada se duvač lišća nameće kao odlično rješenje, ne bismo ga preporučili, jer se na taj način lišće može gurnuti ispod haube i u razne zazore na vozilu.

Još jedna vrsta oštećenja koja može biti posljedica prisustva lišća, odnosi se na vazdušne usisnike, odvodne kanale panoramskog krova i druge odvodne otvore. Nakon što ih ručno pokupite, uklonite listove iz teško dostupnih mjesta usisivačem. Koristite isti alat za unutrašnje ivice haube, kao i šine panoramskog prozora.

Obavezno uklonite svo lišće blizu dna vjetrobranskog stakla, jer je tu lociran usisnik vazduha sistema grijanja. Naravno da ne želite da lišće uđe u njega. Što možete pokupite rukama, a ostatak usisajte. Isto uradite i s košem motora, jer lišće može da se nagomila na nekim mjestima i počne da truli. Šteta koju može da nanese je doduše minimalna, ali će ostaviti ljepljive naslage, što je magnet za prljavštinu.

Za optimalnu zaštitu boje, operite temeljno automobil nakon svakog godišnjeg doba i nanesite sloj voska. Keramički premazi takođe rade posao, ali to već zavisi od vašeg budžeta. Najjeftinije je da vosak nanesete sami.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije