Auto zanimljivosti

Na današnji dan počeo da se proizvodi legendarni Fićo

Na današnji dan počeo da se proizvodi legendarni Fićo
Foto: Arhiva | Na današnji dan počeo da se proizvodi legendarni Fićo
N.N.

Sa fabričke trake pogona "Zastava" u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine sišao je prvi od 923.487 automobila Zastava 750.

Automobil koji se pojavio u trenutku snažnog industrijskog razvoja Jugoslavije, pravljen je po licenci Fiata, po kome je i dobio nadimak - Fićo, piše dnevni list Danas.

Bio je obožavan zbog svoje ekonomičnosti, pa ga je mogao priuštiti i prosječan građanin. Pored građanstva, Fiću su koristile i državne službe – policija, pošte, domovi zdravlja i drugi.

Sve je počelo nakon izlaska zemlje iz Drugog svetskog rata. Novoformirana Federativna Narodna Republika Jugoslavija je ubrzano krenula u industrijalizaciju ali su standard i kupovna moć građana i dalje bili veoma niski.

Bez obzira na to, državno rukovodstvo je razmišljalo o proizvodnji putničkih automobila. Međutim, da bi fabrika poslovala održivo, procijenjeno je da mora da proizvede i proda bar 10.000 automobila godišnje. Kako je to djelovalo nemoguće, opravdanost projekta je dovedena u pitanje.

Vojni vrh je, u to vrijeme, za svoje potrebe, od preduzeća "VTZ" u Kragujevcu zatražio da otkupi licencu za proizvodnju vozila Jeep Willys Overland, i to su bila prva vozila koja su sastavljana u Zastavi, još 1953. godine.

Kasnije je, na apel rukovodstva "Zastave", uprkos tenzijama koje je Jugoslavija imala sa Italijom a koje su se ogledale u Tršćanskoj krizi, država odlučila da, ako već Trst nije naš, možda bi Fićo mogao da bude. Započeti su pregovori sa Fiatom a vodio ih je inženjer Branko Nikolić.

Nakon četiri mjeseca mukotrpnih pregovora, postignut je, pod velom tajnosti, konačan dogovor i 1954. godine počela je montaža, prvo vojnog terenskog vozila Fiat AP-55, poznatog i kao Kampanjola a zatim i putničkih vozila Fiat 1400 BJ i Fiat 1100 B.

Osamnaestog oktobra 1955. svakodnevnica u Jugoslaviji je promijenjena jer je u kragujevačkoj "Zastavi" napravljen automobil Zastava 750. Prvi primjerak imao je svega 23 konjske snage, a posljednji, proizveden 1985. godine isporučivao je 27 KS i dan danas se čuva u muzeju "Zastava".

Prodaja nije jenjavala ni kada su se pojavili dosta bolji automobili, a Fićo je doživio svjetsku popularnost. Ukupno je u svijetu proizvedeno gotovo pet miliona primjeraka ovog automobila, od toga najviše u fabrici u Torinu 2.695.197, u "Zastavi" 923.487, u Španiji 814.926, Argentini 304.016, u Njemačkoj 172.000 i u Čileu oko 12.000 automobila, prenosi b92.

Fićo je bio simbol vremena u kom je gotovo svako mogao da kupi nešto što je u tom trenutku predstavljalo izuzetan kapital, ali i simbol prosperiteta jedne zemlje, koja je brinula o običnom, radnom čovjeku, tako što mu je pružila mogućnost da sebi i svojoj porodici priušti ekonomičan automobil po pristupačnoj cijeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije