Auto zanimljivosti

Na današnji dan umro Emil Levazo, Francuz koji je izumio automobil

Na današnji dan umro Emil Levazo, Francuz koji je izumio automobil
Foto: Arhivska fotografija | Na današnji dan umro Emil Levazo, Francuz koji je izumio automobil

Razlikovao se od ostalih pionira, koji nisu razmišljali izvan okvira klasične kočije s dodanim motorom, niti su u potpunosti bili sposobni razumjeti kako novom prevoznom sredstvu treba novi, drukčiji pristup

Pravi otac automobila, ovaj je Francuz rođen 1843. godine, a 1880-ih je počeo raditi na razvoju licencnih Daimlerovih motora i vozila. S Reneom Ponardom osnovao je kompniju Panhard-Levassor.

Svjestan ograničenja koncepta kočije, Levazo je 1891. iznova konstruisao vozilo, s motorom sprijeda i stražnjim pogonom, te uveo mjenjač i vodeno hlađenje - samo da bi taj koncept, kojim je uistinu rođen automobil, ubrzo bio nazvan po Ponardu!

Emil Levazo je 1895., u automobilu vlastite konstrukcije, s 2-cilindarskim motorom Daimler Phoenix, snage 4 KS pri 750/min, stvarno, ali ne i formalno pobijedio na trci od Pariza do Bordoa i nazad.

Sljedeće godine sreća mu je okrenula leđa. U pokušaju izbjegavanja psa tokom trke Pariz-Marsej-Pariz 1896. teško je stradao i ubrzo, ne oporavivši se, prije tačno 122 godine preminuo.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije