Auto zanimljivosti

Na kojim modelima proizvođači najviše zarade?

Na kojim modelima proizvođači najviše zarade?
Foto: N.N. | Na kojim modelima proizvođači najviše zarade?

Ako ste mislili da najveću zaradu donosi nimalo jeftina Teslina električna limuzina ili hipersportski automobil marke Bugatti, prevarili ste se. Radi se o najprepoznatljivijem sportskom automobilu u istoriji.

Najveći profit svom gazdi donosi Porsche, i to legendarni 911. Konkretno, misli se na najnoviju generaciju kodne oznake 992, koja donosi najveću zaradu u konkurenciji svih debitanata koji su se pojavili na tržištu u posljednjih godinu dana.

Zanimljivo je da 911 nije najprodavaniji Porscheov model, ali je najisplativiji. Čini tek 11% Porscheove prodaje, ali i nevjerovatnih 30% zarade, piše Blumberg.

Iza 911-ice su ostali svi popularni SUV-modeli ali i jedan Ferrari F8 Tributo. Ovaj Ferrari se prodaje uz maržu od čak 50%, a Ferrariju donosi 17% zarade ili oko 307 miliona evra.

Interesantno je da je na listi i model DBX, SUV vozilo iz Aston Martina koje će tek u decembru stići na puteve.

On će u 2020. godini udvostručiti prodaju britanske kompanije i sa projektovanih 4.500 prodanih primeraka donijeti 21% zarade.

A kad smo kod SUV-ova, najbolje se kotira Mercedes GLE koji sa GLS-om čini samo 9% prodaje ove marke, ali donosi 24% zarade.

Odmah iza je BMW X5 sa 7% udjela u prodaji i 16% u zaradi. Objašnjenje ovako velike zarade Porscheove sportske perjanice leži i u raznovrsnosti ponude.

"Porsche 911 je profitabilan sam po sebi, a kad dodate brojne varijacije, zarada je ogromna“, objašnjava Blumbergov analitičar Majkl Din.

On pritom skreće pažnju na dodatke poput keramičkih kočnica ili turba, koje drastično podižu cijenu, a imaju malo uticaja na troškove proizvodnje.

"Ako pretpostavimo da će se prodati 10.000 primjeraka modela 911 Turbo, plus GT3 i Turbo S, samo Turbo će Porscheu donijeti pola milijarde dolara profita", kaže Din.

On pritom naglašava kako 911 bilježi rast prodaje uprkos trenutnom padu njemačkog tržišta, koje je jedno od najvažnijih za ovaj model.

A Taycan?

Kad se sve stavi na papir, stvari su poprilično jasne. Porsche planira da napravi 30.000 primjeraka Taycana godišnje, a u razvoj modela i njegovu proizvodnju uložio je 6,6 milijardi dolara.

Procjenjuje se da će Porscheov električni model početi da donosi profit tek 2023. godine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije