Auto zanimljivosti

Na prodaju Volkswagen Acapulco Thing

Na prodaju Volkswagen Acapulco Thing
Foto: Bring A Trailer | Na prodaju Volkswagen Acapulco Thing

​Akapulko danas nije ni jsenka onoga što je taj meksički grad predstavljao u svojim zlatnim godinama. Danas je to grad bandi, droge i kriminala, mjesto gdje ne želite da odete.

Kako piše Jutarnji.hr, to je grad s najviše ubistava u Meksiku na godišnjem nivou i drugi najsmrtonosniji grad na svijetu. Nažalost, jer Akapulko je nekad bio čuveno odmaralište uz Tihi okean, glamurozni međunarodni hot-spot gdje se zabavljao svjetski džet-set. Poznate osobe poput Franka Sinatre, Elizabet Tejlor ili Džona Vejna su upravo u hladu palmi Akapulka provodili vrijeme između snimanja ili koncerata, a Elvis Prisli je 1963. godine tom gradu posvetio i pjesmu - "Fun in Acapulco".

U 1970-im goste koji su došli da se ludo zabave u Akapulko, a koji su boravili u čuvenom hotelu Princess, sa aerodroma su dovozili hotelskim, specijalno modifikovanim Volkswagenima Typ 131. U osnovi je ovaj model služio kao vojno vozilo izvedeno na istoj osnovi kao i VW Buba, a u civilnim verzijama je poznat kao Kurierwagen u Njemačkoj, Thing u Americi ili Safari u Meksiku. Njihova popularnost među gostima je natjerala Volkswagen da napravi ograničeni broj od 400 primjeraka sličnih verzija nazvanih "Acapulco Thing", poput ovog koji se upravo nudi u Sjedinjenim Državama putem Bring A Trailera, a proizvodio se samo od maja do jula 1974. godine.

Svi su bili bijeli s plavim naglascima na prednjem poklopcu, pragovima, branicima i instrument ploči. Sjedišta su bila tapecirana u plavo-bijelu prugastu tkaninu, a ista tkanina je korišćena za standardni krovni okvir . Vrata koja se mogu skloniti i vjetrobran koji se može položiti na haubu pritom daju pravi ljetnji "beach" osjećaj za volanom. Pokretao ga je 1,6 litarski boxer motor uparen s 4-stepenim ručnim menjačem, dok je pogon bio izveden na zadnje točkove.

Za ovaj primjerak se u oglasu kaže da ima svježe obnovljeni motor i zadnju osovinu. U unutrašnjosti se nalaze nove podne obloge, a obnovljena su i sjedišta.

Aukcija je tek počela, cijena se kreće oko 8.000 dolara prvog dana i očekuje se brzo nadmetanje. Ovaj auto je dio istorije i podsjetnik da je svijet nekada bio puno bezbrižnije mjesto. Posebno to važi za nesrećni Akapulko...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Bring A Trailer

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije