Auto zanimljivosti

Na prodaju kolekcija rijetkih sovjetskih automobila

Na prodaju kolekcija rijetkih sovjetskih automobila
Foto: Screenshot | Na prodaju kolekcija rijetkih sovjetskih automobila

U ataru Sverdlovska, u Ruskoj Federaciji, smješteno je šest perfektno obnovljenih, restauriranih primjeraka vozila sovjetske proizvodnje. Četiri vozila su iz kategorije četvorotočkaša, dok su dostupna i dva motocikla. Sva pomenuta prevozna sredstva su ponuđena na prodaju.

Dakle, jedinstvena kolekcija rijetkih vozila je oglašena na prodaju preko ruskog sajta za promet polovnih vozila Auto.ru, a ista se nalazi u gradu Nižnji Tagil. Automobili su legendarni, a ništa manjeg značaja u istoriji automobilske i motociklističke industrije Rusije su i dva dvotočkaša marke Ural. Njihovi kilometar satovi očitavaju prevaljenih manje od 50 hiljada kilometara i oba su u izvanrednom stanju.

Vlasnik jedinstvene kolekcije je objavio na pomenutom sajtu da je spreman da se “teška srca” odvoji od kolekcije u korist drugog građanina bivšeg Sovjetskog Saveza, za naknadu od dva miliona ruskih rubalja, što u “naše pare” iznosi približno 23 hiljade evra.

Kolekcija u vlasništvu prodavca uključuje primjerak Moskviča 2140, Zaporošca ZAZ-968, kao jednu Volgu, to jest GAZ-21. Pored njih u kolekciji se nalazi i 969. LuAZ. Vlasnik vozila navodi da je sakupljao vozila koja su mu bila dječačka želja i koja je volio tokom mnogih godina, dok jednog trenutka nije došao u mogućnost da ih kupi i sredi do detalja.

Kao rezultat procesa restauracije, primjetećete i na fotografijama da su vozila u odličnom stanju, kako vizuelnom, tako i tehničkom. Zaista djeluju kao da su upravo napustila izložbeno-prodajne salone, prenosi autorepublika.

Uprkos zastarjeloj tehnologiji koja je vladala u doba proizvodnje sovjetskih modela, svi su skromno, to jest malo voženi. Na satu, 56 godina stare Volge, na primjer, piše da je pretrčala svega 46 hiljada kilometara tokom svih ovih godina, dok je Moskvič iz 1976. godine u još manje pohabanom statusu. Instrumentacija sugeriše da je prevalio samo 31 hiljadu kilometara.

Pride, vlasnik obećava da će kandidatima za kupovinu otkriti priču o istoriji vozila “do u detalje”.

Veoma je moguće da je u pitanju greška s cijenom, i da je samo Volga u ponudi za pomenutih 23 hiljade evra, što možete da provjerite i sami posjetom ovom sajtu. Više fotografija ponuđenih automobila možete osmotriti na ovoj veb lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije