Auto zanimljivosti

Najbolji i najgori policijski automobili

Najbolji i najgori policijski automobili
Foto: N.N. | Najbolji i najgori policijski automobili

Većina nas se divila "friziranim" policijskim automobilima iz američkih filmova kada smo bili djeca, a takođe su bili neizbježni u kolekciji igračaka.

Primarni zadatak policijskog automobila je da uliva „strah u kosti“ kriminalcima i pruža utisak građanima da žive u bezbjednom okruženju. Međutim, četvorotočkaši „snaga reda“ često znaju da budu dosadni i neugledni. Postoje izuzeci, ali generalno gledajući, policajcima širom svijeta su na raspolaganju mahom neinspirišuća vozila.

Ipak, neki imaju sreće da mogu da se smjeste u sjedišta pravih „aždaja“. Naravno, treba imati u vidu sa su visokoperformantni policijski automobili najčešće dio PR marketinga, tako da se nikada ne koriste za jurnjavu za kriminalcima.  U nekim sredinama, poput Dubaija, ulstraskupi policijski automobili su dio svakodnevice, što ne treba da čudi, jer tamo hiperautomobili od 1.000 ks igraju ulogu taksija.

Međutim, policijski superautomobil ima i svoje nedostatke. U redu, kriminalce je lako stići, ali nije preporučljivo dvosjedom se zabiti u zadnji dio odbjeglog vozila. Pored toga, ovakva praksa bi dovela do bankrota policije.

Hajde da vidimo koji su to najbolji svjetski policijski automobili, ali i oni najgori:

Škoda Kodiaq vRS Motor: biturbo 2.0 TDI

0-100 km/h: 7,0 sekundi

Maksimalna brzina: 220 km/h

Možda nije tako atraktivan poput nekih drugih, ali Kodiaq vRS sigurno nije prijatan prizor za prestupnike kada ga uoče u retrovizoru. S pogonom na sve točkove i 240 ks, više je nego sposoban da se obračuna s nevaljalcima. Dok su neki standardni detalji, poput točkova od 20 cola i dvostrukih završetaka izduvnih cijevi i dalje tu, policija je uvela i dodatne modifikacije.  U neke ne tako standardne komponente se ubraja preglednost od 360 stepeni zahvaljujući moćnim LED signalnim svjetlima, ugrađenim u „anfas“, masku, zadnji dio i registarske tablice, uz trotonsku sirenu i signalna svjetla na krovu.

Nissan GT-R „Copzilla“ Motor: twin-turbo V6, 573 ks

0-100 km/h: >3,0 sekunde

Maksimalna brzina: 315 km/h

U ovom slučaju nema dodatnih performansi u odnosu na standardni GT-R, ali je Nissan uradio sjajan posao što se stajlinga tiče. Unikatni „Copzilla“ se pojavio na Salonu automobila u Njujorku 2017., „obučen“ u „uniformu“ Skyline Metro Police Departmenta.

Ariel Atom PL Motor: 2.0 Honda VTEC, 355 ks

0-100 km/h: 2,5 sekundi

Maksimalna brzina: 250 km/h

Ovaj model je dat u ruke policiji Ejvona i Somerseta, nakon najave Arielovog motocikla. Baziran na Ariel  Atomu 3.5R, PL raspolaže s više snage, 355 konja naspram 244, što mu obzebijeđuje izuzetna ubrzanja.

Caparo T1 Motor: 3,5-litarski V6, 350 ks

0-100 km/h: 2,5 sekundi

Maskimalna brzina: 330 km/h

Caparo T1 je manje patrolni automobil koliko je presretač. Ovaj model sa središnje pozicioniranim motorom, zadnjim pogonom i dva sjedišta, „obučen“ je u policijsku uniformu London Metropolitan policije. Dizajnirali su ga inženjeri koji stoje iza McLaren F1 projekta.

Ford F-150 Motor: 5,0-litarski V8, 390 ks

0-100 km/h: 6,6 sekundi

Maksimalna brzina: N/A

Rijetko koji policijski automobil je tako zastrašujući kao Ford F-150, mada je on u Americi praktično načni života, dugogodišnji bestseler.

Lotus Evora Motor: 3,5-litarski V6, 350 ks

0-100 km/h: 4,4 sekunde

Maksimalna brzina: 286 km/h

Evoru koriste italijanski karabinjeri, a verzija prije nama je zaista atraktivna i sigurno se za nju lijepe pogledi gdje god da se pojavi. Lotus vodi računa o održavanju ovog automobila, kao i o obuci vozača. 

Spyker C8 Motor: 4,2-litarski V8, 405 ks

0-100 km/h: 4,5 sekundi

Maksimalna brzina: 300 km/h

Holandski superautomobil je za potrebe policije u odgovarajućim bojama. Pogon u vidu V8 motora izvorno potiče iz Audija. 

Lamborghini Huracan LP 610-4 Motor: 5,2-litarski V10, 610 ks

0-100 km/h: 3,2 sekunde

Maksimalna brzina: 325 km/h

Italijanska policija nije morala dugo da čeka da u njene redove uđe Lamborghini Huracan. U redovima je državne policije.

Najgori svjetski policijski automobili

Lada Riva Motor: 1,5-litarski, 81 ks

0-100 km/h: 14,5 sekundi

Maksimalna brzina: 153 km/h

Zbog trgovinskih sankcija, Kubancima nije bilo lako da oforme flotu policijskih automobila. Ipak, u pomoć su priskočili Sovjeti s Ladom Rivom, tako da ovi automobili krstare ulicama Havane s komičnim rotacionim svetlima.

Smart ForTwo Motor: 0,9-litarski, 90 ks

0-100 km/h: 10,4 sekunde

Maksimalna brzina: 154 km/h

Vrlo je vjerovatno da njujorške policajce bilo ko doživljava ozbiljno kada izađu iz Smart ForTwoa. NYPD je kupio 250 mikroautomobila, prvenstveno da bi se izborio sa zagušenim saobraćajem u „Velikoj jabuci“. Međutim, s obzirom da je Smart širok gotovo kao i konvencionalni automobil, baš i ne vidimo svrhu, sem lakšeg parkiranja.

Toyota Prius Motor: 1,8-litarski, 136 ks

0-100 km/h: 10,1 sekunda

Maksimalna brzina: 180 km/h

Da bi demonstrirala do koje mjere je ekološki osvešćena, berlinska policija je obogatila flotu hibridnim Priusima. Mada se ubrajaju u „sporaće“, ovi automobili su krajnje efikasni, a i mogu nečujno da se „prikradu“ kriminalcima.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije