Auto zanimljivosti

Najpopularniji kamionet na svijetu slavi jubilej

Najpopularniji kamionet na svijetu slavi jubilej
Foto: Ford promo | Najpopularniji kamionet na svijetu slavi jubilej

U Dirbornu je napravljen 40-milioniti Ford F-serije za američko tržište.

Jubilarni primjerak, Ford F-150 Tremor, sišao je sa proizvodne trake u fabrici u Mičigenu i uskoro će se zaputiti ka svom vlasniku u Teksasu.

Do broja od 40 miliona F-serija stigla je nakon 75 godina prisustva na američkom tržištu, s obzirom da su Fordovi kamioneti sa ovom oznakom počeli da se izrađuju davne 1947.

Koliko je ovaj podatak impersivan, pokazuje i statistika prema kojoj je Ford u posljednjih sedam i po decenija u prosjeku godišnje sklapao preko pola miliona kamioneta F-serije, preciznije 533.333 primjerka.

Naravno, to je previše pojednostavljen pogled na stvari s obzirom da je F-serija postala najprodavaniji kamionet u Americi tek 1977. godine.

Ford tu titulu drži već 45 godina, a ako se posmatraju i putnički automobili F-serija je najprodavanije vozilo u Americi već 40 godina zaredom.

Prošle godine je u Sjedinjenim Državama prodato 726.004 ovih vozila. To je 156.616 primjeraka više od najjačeg konkurenta Rama.

Ford se nada da će se trend nastaviti sa novim verzijama kao što su F-150 Lightning i F-150 Raptor R. Oni će pokriti veoma različite grupacije potrošača, jer je prvi model električni, dok drugi ispod haube ima moćni V8.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije