Auto zanimljivosti

Najstariji aktivni vozač u Srbiji produžio dozvolu u 94. godini

Najstariji aktivni vozač u Srbiji produžio dozvolu u 94. godini
Foto: Screenshot TV Prva | Najstariji aktivni vozač u Srbiji produžio dozvolu u 94. godini

Najstariji vozač u Srbiji je Ivanjičanin Tikomir Bešević, koji uveliko gazi desetu deceniju, ali i dalje sjedi za volanom svog četvorotočkaša.

Prošao je sve potrebne testove i ljekarske preglede, i u 94. godini ponovo produžio svoju vozačku dozvolu.

"Pre nego što mi produže dozvolu, odem kod nekoliko lekara. Proveravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovek vozio kola. Za dobrog vozača najvažnije je da poštuje sve propise i bude pažljiv u saobraćaju", rekao je deda Tika za RINU.

Iako gazi devedesete, on čita bez naočara i obavlja sve poslove koje rade ljudi i trideset godina mlađi od njega. Cijeli život je radio i kaže da je zahvaljujući tome sačuvao zavidnu vitalnost.

Vozački ispit je položio prije više od 70 godina, a u svom vozačkom stažu ispod točkova je ostavio na stotine hiljada kilometara, jer ga nije umaralo da vozi do Turske, Italije, Njemačke i Austrije.

"Ipak sam svestan da više nisam mladić u najboljim godinama i za volanom provodim daleko manje vremena. Vozim samo kratke relacije", kaže ovaj najstariji vozač u Srbiji.

Tokom svoje vozačke karijere ostao je, kako kaže, veran kralju automobila - Mercedesu.

"Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio pežo, a posle mercedes. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je mercedes neprikosnoven", naglašava.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov bijeli mercedes, a mnogi od njih su se s njim i provozali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije