Auto zanimljivosti

Nakon nesreća u automobilima će češće ostati zarobljene - vozačice

Nakon nesreća u automobilima će češće ostati zarobljene - vozačice
Foto: Pixabay/Ilustracija | Nakon nesreća u automobilima će češće ostati zarobljene - vozačice

Posljednja studija pokazuje da su žene vozači u većoj opasnosti u saobraćajnim nesrećama istog intenziteta od muškaraca. Naime, one su gotovo dvostruko češće zarobljene u vozilima koja su učestvovala u nesrećama nego muškarci vozači. To pokazuje britanska studija koja je pratila podatke više od 70.000 bolničkih pacijenata.

Autori kao uzroke identifikuju razlike u stilu vožnje i tjelesnoj građi: žene sjede bliže upravljaču, dok muškarci sjede dalje na vozačevom sjedalu. Ulogu su imale i razlike u obliku tijela.

"Znamo da su karlice žena mnogo šire od muških, čak i ako uzmemo u obzir visinu i težinu. Teže je izaći iz automobila ako ste slomili karlicu", rekla je Lauren Weekes iz University Hospitals Plymouth za novine Guardian.

Studija bi mogla pomoći proizvođačima vozila da poboljšaju dizajn vozila i bezbjednosne karakteristike kako bi smanjili stopu pšovreda u oba pola, nadaju se autori. Na primjer, lutke za crash testove bi morale biti prilagođene polovima i takođe bi trebalo da imaju biološke karakteristike žena. Trenutno su rađene po uzoru na prosječnog muškarca.

(Revijahak.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije