Auto zanimljivosti

"Ne možete gurati kupce na silu u električnu tranziciju"

"Ne možete gurati kupce na silu u električnu tranziciju"
Foto: Unsplash | "Ne možete gurati kupce na silu u električnu tranziciju"

Generalni direktor BMW-a Oliver Cipse rekao je da bi Evropska unija trebalo da preispita svoje ciljeve za emisiju CO2. Regulatorni pritisak na proizvođače automobila da smanje emisiju ugljen-dioksida će biti intenziviran sljedeće godine.

"Vjerujemo da je sveobuhvatna revizija zakona o floti CO2 u EU od suštinskog značaja", rekao je Cipse tokom godišnje konferencije o rezultatima kompanije u četvrtak, piše Automotive News Europe.

BMW je objavio da je smanjio emisiju CO2 cijele svoje flote na prosječno 20 odsto ispod zahtijevanog evropskog cilja za 2023.

Cipse je rekao da bi pooštravanje ciljeva CO2, koji zahtijevaju smanjenje emisija od 25 odsto za flote novih putničkih automobila prodatih u Evropi, u poređenju sa podacima iz 2021. godine, bilo teško za industriju.

Volkswagen grupa je takođe pozvala EU da ublaži zahtjeve. Poziv za reviziju ponovio je i izvršni direktor kompanije Renault Luka de Meo u otvorenom pismu poslanicima EU objavljenom ove sedmice.

Nepoštovanje novih pravila EU će rezultirati kaznom od 95 evra (za proizvođače automobila) za svako  novoregistrovano vozilo u EU, pomnoženo godišnje sa brojem g/km CO2 iznad zacrtanog cilja.

Cipse je rekao da je BMW na putu da ispuni strožije ciljeve za 2025. jer je nastojao da poveća proizvodnju električnih vozila na 20 odsto svoje ukupne proizvodnje. Prošle godine, 15 odsto BMW-ove globalne prodaje bilo je električno, objavila je kompanija.

Uprkos stavu BMW-a o postizanju ciljeva, Cipse je upozorio na otpor kupaca prema politici Evropske unije koja gura električne automobile.

"To je pitanje slobodne odluke miliona kupaca. To nije kao energetska infrastruktura gdje možete nešto da isključite običnim pritiskom na dugme, a onda se nešto drugo automatski dešava", rekao je Cipse aludirajući na da se kupcima nešto ne može nametnuti, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije