Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Ne zagađuje i ne pravi gužvu, a izgleda kao vozilo iz SF filma

Ne zagađuje i ne pravi gužvu, a izgleda kao vozilo iz SF filma
Foto: N.N. | Ne zagađuje i ne pravi gužvu na ulicama, a izgleda kao vozilo iz SF filma
N.N.

Uz zagađenje vazduh, kao jedan od glavnih problema Pariza, i gradski javni prevoz koji često puca po šavovima, jedan francuski startap ima saobraćajno rješenje koje uključuje i rijeku Senu.

Takozvani "leteći" riječni taksi, nazvan "Mehurić", kreće se uz pomoć električne energije, iznad vodene površine, poput hidroglisera. Jedna od najvećih prednosti ovog prevoznog sredstva je to što ne zagađuje vazduh i što je gotovo bešuman.

U stanju je da se kreće brzinama do 18 čvorova (oko 33 km/h) i košta oko 200.000 evra, a trenutno se vrše test vožnje po Seni. Ako sve bude išlo po planu, predviđeno je da se uključi u saobraćaj na proljeće sljedeće godine:

U kompaniji koja je osmislila ovaj projekat kažu da ipak nije sve išlo glatko tokom testiranja koja su počela u ponedjeljak i koja bi trebalo da traju četiri dana. Naime, tokom preliminarne test vožnje policija im je u jednom trenutku naredila da prekinu sa testiranjem.

Suosnivač kompanije, Alain Thebault, rekao je da administrativne prepreke iz gradske uprave Pariza usporavaju napredak ovog projekta.

"Još čekamo dozvolu za uspostavljanje komercijalne linije između istočnog i zapadnog dijela grada... ali pogledajte, na rijeci apsolutno nema nikoga", rekao je, dodavši da Francuska postaje "poput muzeja" u kome su tehnološke inovacije previše regulisane raznim normama.

Pariz ima jednu od najgušćih saobraćajnih mreža na svijetu, sa više od 650 vozova metroa i prigradske željeznice koji saobraćaju istovremeno u špicu i 4,7 milijardi putovanja javnim prevozom u gradskoj oblasti u 2016. godini.

Prošlog petka Parižani su se suočili sa saobraćajnim haosom izazvanim štrajkom protiv penzione reforme, koju su organizovali sindikati pariske saobraćajne mreže (RATP). To je izazvalo saobraćajni kolaps, s obzirom da nije radilo 10 od 16 linija metroa.

Kako bi se izborile protiv zagađenja, vlasti Pariza su u julu pooštrile propise i zabranile kretanje automobila sa dizel motorima registrovanim između 2001. i 2005. kao i kamiona od 2006. do 2009, unutar područja obilaznice A86.

Gradsko vijeće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će na ulicama šireg područja Pariza biti dopušteni samo automobili na električni ili vodonični pogon.

(b92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije