Auto zanimljivosti

Nekoliko korisnih trikova koji će vas učiniti boljim vozačem

Nekoliko korisnih trikova koji će vas učiniti boljim vozačem
Foto: Pixabay | Nekoliko korisnih trikova koji će vas učiniti boljim vozačem
N.N.

Mnogo je ljudi koji jednostavno uživaju u vožnji, ako niste jedan od njih, to je možda zato što niste potpuno sigurni u svoje vozačke sposobnosti.

Pratite pravila sa spiska i ući ćete u grupu najboljih vozača koji znaju efikasne tehnike vožnje, a uz sve to uživaju u svom četvorotočkašu.

1. Kočenje lijevom nogom

Kočenje lijevom nogom je teška tehnika koja zahtijeva redovno vježbanje. Nju vrlo često koriste profesionalni auto-trkači, ali ova vještina vam može pomoći i u hitnim situacijama. Pomoću ove tehnike bićete u stanju da vrlo brzo skrećete tako što ćete održati neophodnu brzinu rada motora, održavati istu brzinu vožnje i što ćete istovremeno kontrolisati upravljanje.

2. Držite ruke na volanu u pravilnom položaju

Već decenijama instruktori vožnje uče svoje đake da drže ruke na upravljaču vozila u položaju koji odgovara kazaljkama sata u tzv. 10 do dva. Ali nekoliko posljednjih godina, instruktori savjetuju da se ruke drže ili u pozicijama devet i petnaest ili osam i dvadeset. Ovo će vam pružiti bolju kontrolu tokom vožnje.

Takođe se radi i o najergonomičnijem položaju za držanje ruku onda kada treba da vozite neko duže vrijeme.

3. Kontrolišete podupravljanje i preupravljanje

U slučaju podupravljanja prednje gume gube trakciju (vuču) duž podloge puta u toku skretanja jer se povećava brzina ubrzanja. U slučajevima preupravljanja ista stvar se pak dešava sa zadnjim gumama. Ukoliko vozite na vlažnom ili zaleđenom putu, nemojte pretjerivati s ubrzanjem. Vožnja umjerenom brzinom će vam pomoći da izbjegnete najveći broj slučajeva podupravljanja i preupravljanja.

Obratite pažnju - u slučajevima podupravljanja i preupravljanja vrlo je bitno da nikada ne puštate pedalu gasa ili kočnice previše brzo, naglo.

4. Parkirajte daleko preciznije

Ako umijete savršeno dobro da parkirate paralelno s putem, onda se nećete bojati ni pretrpanih parking mjesta. Pored toga, imaćete i više samopouzdanja kada dođe do potrebe za vožnjom u rikverc. Parking senzori vam u tome mogu mnogo pomoći. Oni su od velike koristi kako u kretanjima unaprijed, tako i unazad.

5. Koristite ručnu kočnicu da biste skrenuli

Ova tehnika, baš kao i kočenje lijevom nogom, zahtijeva dosta vježbe. Ponovo, ona vam može pomoći samo u hitnim situacijama ili ako baš morate da izvedete brzo neko oštro skretanje tokom zime. Ali nemojte ovo izvoditi na suvom asfaltu (niti pri velikim brzinama) ukoliko ne želite da izlažete ozbiljnom riziku gume od prevremenog trošenja.

6. Mijenjajte brzine naniže pomoć sistema peta-prsti

Suština ove tehnike se sastoji u promjenama brzine iz viših u niže tako što ćete pedalu gasa stisnuti petom, a pedalu kočnice prstima u isti mah. Na ovaj način dolazi do smanjenje vremenskog perioda koji je potreban za promjenu brzine, sprečava se i rasterećenje zadnjih točkova i omogućava se glatki prelaz iz viših u niže brzine prije samog skretanja.

7. Podesite ogledala tako da eliminišete mrtve uglove u njima

Ukoliko bočna ogledala u većem dijelu prikazuju samo bokove vašeg automobila, to znači da ne koristite na pravilan način cijelu reflektivnu površinu ogledala. Kako biste podesili pravilno zadnje ogledalo, trebalo bi da upamtite nekoliko sljedećih položaja:

- ogledalo sa vozačeve strane bi trebalo da predstavlja odraz samo četvrtine automobila (praktično dijela njegovog zadnjeg krila).

- bočno ogledalo sa suvozačke strane, poput onog sa vozačeve, bi trebalo da prikazuje samo zadnju četvrtinu automobila.

- centralno ogledalo kabine bi trebalo da predstavlja odraz cjelokupnog zadneg stakla automobila koje je spram njega.

(24sedam.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije