Auto zanimljivosti

Nenormalno rastu cijene Trabanta i Wartburga

Nenormalno rastu cijene Trabanta i Wartburga
Foto: Pixabay | Nenormalno rastu cijene Trabanta i Wartburga

Pad Berlinskog zida 1989. godine iz korena je promenio život na istoku Njemačke. Sa starim navikama, u istoriju su otišli i brojni dotadašnji proizvodi, pošto je zapad počeo da nameće svoje standarde i tehnologiju.

Takva sudbina je zadesila i istočnonjemačku auto industriju, koja svojim Trabantom i Wartburgom, ni na koji način nije mogla da parira Volkswagenu ili Opelu, dok je od BMW-a i Mercedesa bila nekoliko svjetlosnih godina daleko.

I dok su Škoda i Lada, uz pomoć sa zapada, postali i ostali veliki proizvođači savremenih automobila, simboli DDR-a na četiri točka su 1991. zauvijek završili svoju "dvotaktnu" priču. A možda i nisu sasvim...

Posljednji modeli sišli sa fabričkih traka, danas, tri decenije kasnije, i zvanično dobijaju status oldtajmera, što znači da ulaze u kataloge, pa u zavisnosti do godišta i stanja u kome se nalaze, cena počinje da im raste.

Naravno, već postoje prilično očuvani primjerci starijih godišta, čija vrijednost uveliko mnogostruko prelazi njihovu originalnu fabričku cijenu. U prilog tome svjedoči i podatak da se njemačkim ulicama i putevima danas, još uvijek, kreće oko 8.300 Wartburga i 38.000 registrovanih Trabanata.

Mnogi će se iznenaditi kada čuju cijene po kojima vlasnici dobro očuvanih Trabanta prodaju svoju istočnjačku nostaligiju. Na njemačkom sajtu Mobile.de trenutno postoji 333 oglasa za prodaju "trabija", čije se cene kreću od očekivanih par stotina, pa do nevjerovarnih 25.000 evra.

Iako se najveći broj modela se nalazi u cjenovnom rangu između 10 i 15 hiljada, tu je i nekoliko "ekstremnih" prerađenih varijanti, kakav je zeleni karavan (slika ispod), opremljen 1.3 GTI Turbo motorom sa 172KS, na kome su izvršene brojne izmene, i koga aktuelni vlasnik cijeni čak - 37.000 evra!

Kod Wartburg je situacija još zanimljivija! Među 92 oglasa nalazi se nekoliko primjeraka, kod nas ne toliko poznatog, modela 311. Taj automobil se, u svojoj ređoj kupe i kabriolet verziji, prodaje se po cijeni od 50.000 pa do čak 70.000 evra.

Očuvani primjerci nama poznatog modela 353 obično se prodaju po cijeni između 1.500 i 5.000 evra, ali i ovdje ima ekstremnih primjera dorađenih modela čiji cijene idu i do 30.000.

Kako vrijeme prolazi, izgleda da današnji istočni Nijemci sve češće obilaze zapuštene djedove garaže u potrazi za automobilskim naslijeđem DDR-a, u pokušaju da restaurirajući porodičnu ostavštinu zarade koji evro za npr. novi električni Volkswagen.

A budući da su Trabanti i Wartburzi bili prisutni i na ovim prostorima, možda nije loše baciti pogled u neki staru šupu na djedovom placu, koju niste obilazili posljednjih decenija...

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije