Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Neobične kazne za prekoračenje brzine

Neobične kazne za prekoračenje brzine
Foto: N.N. | Neobične kazne za prekoračenje brzine
N.N.

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju. Vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsjedi u vozilu određeno vrijeme. 

Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena, prenosi RTS.

"Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu", ističe savetnik Elari Kasemets.

Policija kaže da se mogućnost zamjene novčane kazne prekidom vožnje primjenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

"Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno", dodaje Kasemets.

Međutim, ovo nije jedino kreativno rješenje estonske saobraćajne policije. Od prije godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dijele i donorske kartice, kako bi osvijestili vozače rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije