Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Neuništivi Toyotin terenac poveo je par u avanturu njihovog života

Neuništivi Toyotin terenac poveo je par u avanturu njihovog života
Foto: Screenshot | Neuništivi Toyotin terenac poveo je par u avanturu njihovog života
N.N.

Knjigovođa porijeklom iz Velike Britanije, vratio se u domovinu poslije nekoliko godina provedenih na Novom Zelandu. Odlučio je da na put krene svojim omiljenim automobilom.

Džos Kvilti i Romi Romanjoli krenuli su u avanturu dugu mjesec dana i prešli 40.000 kilometara. Proputovali su tri kontinenta: Okeaniju, Aziju i Evropu, a svoje avanture su podijelili sa pratiocima na društvenim mrežama.

"Tokom boravka na Novom Zelandu kupio sam staru Toyotu. Želio sam da je zadržim po svaku cijenu. Pokazala se kao zaista dobar automobil i zadivljen sam koliko je izdržljiv", kaže Kvilti i objašnjava kako je došao na nesvakidašnju ideju:

"Svi naši prijatelji su avanturisti. Sjedeli smo u pabu i poželjeli da uradimo nešto uzbudljivo. Brzo smo donijeli odluku!", navodi Britanac.

Toyota Land Cruiser sa početka milenijuma iza sebe je imala dosta pređenih kilometara. Vozilo je pouzdano, lako se održava i pokazalo se kao savršeno za ekstremno dugo putovanje. Kvilti ima gume za sve moguće podloge, pomoćnu rasvjetu koja je neophodna u ekstremnim uslovima, kanal za dovod vazduha i sajlu.

 

Posle relativno kratke vožnje brodom, terenac je sišao na tlo Malezije. Tamo je avantura počela. Krenuli su putem koji je preko Tajlanda, Kambodže, Laosa, Mjanmara, Indije, Nepala, Pakistana i Irana vodio u Evropu.

Zatim su vozili kroz Azerbejdžan, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Italiju, Austriju, Njemačku, Luksemburg, Belgiju, Francusku da bi stigli do Lamanša. Potom su se ukrcali na trajekt, koji ih je odveo do Tornberija u blizini Bristola.

"Budžet nam nije dozvoljavao mnogo komfora, pa smo spavali na dušecima u vozilu", rekao je Kvilti i dodao da je putovanje bilo rizično, ali ne zbog stanja u kojem se nalaze pojedini putevi.

"Imali smo oružanu pratnju dok smo prolazili pojedine dionice. To je bilo neophodno prilikom prelaska granice između Pakistana i Avganistana. Prošli smo blizu talibanskih uporišta, a sve vrijeme nam je društvo pravio momak sa kalašnjikovom. U jednom trenutku rekao je da nagazim papučicu gasa, jer nas posmatra žena bombaš samoubica. Nije bilo prijatno, s obzirom na činjenicu da smo se kretali maksimalnom brzinom od 50 km/h", rekao je Kvilti za Fox News.

 

Par je imao problema sa dobijanjem vize prilikom ulaska u Iran. Kvilti je vizu platio 1.000 dolara. Romanjoli je ipak bila pošteđena maltretiranja, jer posjeduje italijanski pasoš. Uprkos izazovima, Kvilti kaže da su ljudi koje su sreli na putu bili srdačni i spremni da pomognu.

"Željeli su da pomognu čak i kada su bili potpuno nemoćni. Mjesta kroz koja prolazite čine njihovi stanovnici. Jedna žena je čak izvela bebu da nas vidi, jer nikada ranije nisu vidjeli bijelce", kaže Kvilti. Velika avantura ovog nesvakidašnjeg para okončana je njihovom vjeridbom. Oni se sada nadaju da će i vjenčanje biti na jednom ovakvom putovanju.

A prije nego što se konačno nastane u Škotskoj, Džos Kvilti i Romi Romanjoli žele da svojom neuništivom Toyotom pođu u novu avanturu od Aljaske do Argentine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije